Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internet hotar första april-skämten

Internet hotar våra första april-skämt. Jag upptäckte det igår när Västerbottens Kuriren toppar sin sajt med den uppseendeväckande nyheten om att Björklöven lägger ner sin elitseriesatsning och blir ett farmarlag till Skellefteå AIK.

Mitt blodtryck steg hastigt till maxnivå och mitt lövenhjärta slutade slå för en stund. Med alla turer kring Björklöven så kan man inte vara säker. Så jag klickade på nyheten och fram kom ”April April”! Det var ett aprilskämt från VK och jag drog en lättnadens suck.

Var det fler som blev lurade? Säkert, det var ett bra skämt eftersom det låg på kanten av vad en skrämmande verklighet kan innehålla.

Men jag är rädd för att skämtet avslöjades i förväg för många. För de som först mötte nyheten på Facebook innan de gick till VK:s sajt kan ha fått hela aprilskämtet avslöjat av sina vänner eftersom många skrev om det i sina statusuppdateringar. (Här är några av skämten du kunde hitta på internet igår.)

Internet brukar hyllas för att det gjort nyhetsflödet mer öppet och transparent. En milslång bilkö norr om Umeå på grund av snöstormen som drabbade Västerbottenskusten igår under 1 april blir en snabb statusuppdatering i mitt Facebookflöde av en kollega som sitter fast med hästvagnen mitt i snöyran. Hon tar en bild med sin mobil genom framrutan och jag skymtar bakdelen av en lastbil framför hennes bil. Genast är jag uppdaterad om läget på E4:an.

På samma sätt med jordbävningen i Skellefteå för något drygt år sedan. Det var på Facebook jag läste om det först. Liksom bomben i Londons tunnelbana en sommardag. De första bilderna kom till mig från de som var på plats och med sina mobiler skickade ut lite halvt suddiga meddelanden om att något förfärligt hänt. För att inte tala om den arabiska våren som under fjolåret fyllde våra sociala medier med uppror och motstånd mot orättvisa regimer.

Allt detta är gott och något som gör vårt samhälle mer öppet. Men på första april? Då slår den nya öppenheten tillbaka när aprilskämten genast avslöjas i meddelanden på Facebook, twitter och i sms. Första april blir aldrig mer vad det en gång var.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.