Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kan roboten bli vår vän?

Tv-serien Äkta människor gav nyligen en bild av vad som kan hända i ett samhälle där människoliknande robotar finns i våra hem. Nu har några studenter vid Umeå universitet gjort sin framtidsversion av hur livet med robotar kommer att bli. (Se filmen längst ner i detta blogginlägg).

Förutom det som studenterna gjort pågår det också avancerad robotforskning vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet. En av forskarna är Erik Billing som i januari lade fram sin avhandling om robotforskning och det är mycket intressant att följa hans arbete. I en intervju säger han:

– Robotar blir allt vanligare inom många områden. Än så länge ser vi dem inte ute på gator och torg, men de är numera en självklarhet inom industrin, militären och sjukvården. Moderna robotar blir allt duktigare på att interagera med människor och kan därför ta plats på fler och fler ställen i samhället, säger Erik Billing i en intervju på InfoTech Umeå.

På frågan om vi ska vara rädda för robotarnas intåg svarar Erik Billing:

– Det bör vi eventuellt vara, men inte för sådana robotar som vi ser i Äkta människor. Senaste åren har obemannade flygplan och landfordon blivit allt vanligare inom militären och dessa håller nu på att förändra hur många länder kan bedriva krig. I stället för att skicka iväg 18-åringar till fronten kan vi låta soldaterna ha säkra kontorsjobb hemma i hemlandet och samtidigt bedriva fjärrstyrda krig i andra länder. Det är svårt att sia om vad detta får för konsekvenser i förlängningen, men som jag ser det utgör den här typen av militära applikationer ett mycket mer reellt hot än framtidens kombinerade hushållsassistent och sexleksak.

Nu har alltså två studenter vid Digital medieproduktion vid Umeå universitet gjort sin version av ett framtida samhälle där robotar finns med i vår vardagsmiljö. Här nedan är deras bidrag till diskussionen om framtidens robotar.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.