Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Den digitala kyrkan

Skicka din bön via sms direkt till kyrkans altare. Föreslå psalmer via Facebook. När Sveriges Radio i samarbete med Rättviks stiftsgård sänder radiogudstjänst på söndag 22 april tar man hjälp av digital teknik för att stärka gudstjänsten.

Allt fler platser och miljöer blir uppkopplade och digitala. I affären skannar vi mjölken och brödet och våra val registreras digitalt. I skogen är de nya avancerade skogsmaskinerna uppkopplade mot internet och ute på havet kan fartygskranarna bevakas via fjärrkontroll från kontor på fastlandet.

Nu är det alltså gudstjänstens tur. Vid den kommande söndagens radiogudstjänst i Sveriges Radios P1 (22/4) kommer en mobil att läggas på altaret i kapellet på Rättviks stiftsgård och under gudstjänsten kan alla gudstjänstdeltagare, i kapellet eller vid radion, sms:a in en bön till denna mobil.

Men deltagandet i gudstjänsten är inte bara knutet till söndagen. Redan i förväg har Facebook-gruppen Önska psalm till radiogudstjänst på Stiftsgården varit igång där vem som helst kunnat föreslå vilka psalmer som ska sjungas.

En mobil som tar emot sms på altaret är långt ifrån det sista steget vi kommer att få se när det handlar om digital uppkoppling i kyrkan. Flera kyrkor har redan börjat använda så kallade kollektomater i vilka man drar sitt bankkort för att ge kollekt och Facebook-grupper finns för gemensam förberedelse av predikan i kyrkor.

Utfallet av ny teknik i kyrkan och i den interaktiva digitala radiogudstjänsten är mycket intressant att följa men det ställer också ett antal frågor kring säkerhet och om hur teknik förändrar det fysiska rummet och människors beteenden och relationer med varandra.

Är det rätt att sträva efter att alla platser och miljöer blir uppkopplade? Vad händer när så sker? Är det viktigt att förklara för den som sms:ar in en personlig bön att det enkelt går att spåra till vilken telefon som det skickades från? Kan gemenskap mellan människor blir starkare av att teknik på detta sätt förs in i en andlig miljö? Blir närvaron rikare?

Vad händer med gudstjänstens rum när deltagare kan finnas på andra platser men ändå direkt medverka i realtid? Vilka ska då räknas in som gudstjänstdeltagare? Hur blir det med de som står utanför den digitala tekniken? Man räknar med att över en miljon svenskar inte använder internet, de flesta är äldre och har en större vana att gå i kyrkan än andra åldersgrupper. Finns det risk för att dessa ställs utanför om teknik blir framträdande i alla rum och platser?

Dessa och andra viktiga frågor blir nödvändiga att följa upp för de som nu strävar efter att göra också gudstjänsterna digitala.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.