Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

1 322 kronor för Refused

Är du villig att betala 1 322 kronor för att läsa en artikel om Refused i Wall Street Journal? Inte det? Synd, då får du inte veta vad den välkända tidningen tycker om Umeåbandets comeback och pågående turné som började i USA.

Gratistiden då du kunde surfa runt på alla världens tidningar verkar gå mot sitt slut. I USA har omkring 300 av landets drygt 1 300 dagstidningar infört någon form av betalvägg vilket innebär att den som vill läsa nyheterna på internet måste upp med sitt kreditkort och betala en online-prenumeration.

För läsarna av Wall Street Journal innebär den nya betalväggen en utgift på 1 322 kronor per år för den som inte prenumererar på tidningens pappersutgåva. När nu tidningen skriver om det svenska bandet som startade 1991 ”in the northern university town of Umeå” och som tidningen fångat in på deras väg från Coachella-festivalen i Kalifornien till en spelning i New York, är kanske priset över tusenlappen för mycket även för den mest fanatiska punkvän från Västerbotten. Och inte går det heller att enbart köpa loss Refused-artikeln. Nej, hela året måste du betala för om du vill läsa mer.
 
Det här är ett lyckat drag, hävdar USAs tidningsutgivare. Den första chocken hos läsaren gör att internetläsandet går ner något, upp mot 15 procent och kanske mer, men efter några veckor kommer läsarna tillbaka, menar flera utgivare i en artikel på Wall Street Journal (en artikel som faktiskt var gratis också för en snyltläsare som jag).

Wall Street Journal och de andra tidningarna i USA får nu efterföljare också i Sverige. Också här vill flera dagstidningar pröva att ta betalt för sitt online-innehåll.
 
Sydsvenskan har börjat ta betalt för sitt digitala material och Dagens Nyheter har helt nyligen infört sin version av betalvägg där man tar 29 kronor i månaden av den som redan har en prenumeration på papperstidningen, medan den som vill läsa DN enabrt digitalt får hosta upp med 199 kronor i månaden. Visst, fortfarande kan alla läsare få korta, snabba uppdateringar på dn.se men vill man ha hela tidningen med alla artiklar får man snällt betala via dagensnyheter.se.

Norrland då? Jodå, utvecklingen mot betalväggar hittar också fram till norra Sverige. NSD och Norrbottens-Kuriren meddelar att de under våren 2013 kommer att införa någon form av betalvägg.

– Vi kommer tappa trafik initialt. Men erfarenheten från exempelvis lyckosamma New York Times, som har infört betalvägg, är att folk vill betala, säger chefredaktör Mats Ehnbom i en intervju i NSD.

Vilka nyheter och vilket material man ska börja ta betalt för i Norrbotten är dock ännu inte bestämt och inte heller hur mycket det kommer att kosta.

Om Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad ska välja samma väg är ännu inte klart. VK-koncernens vd Sture Bergman säger i en intervju i markup.se att man vill avvakta utvecklingen.

Frågan som måste prövas är naturligtvis vilket innehåll som läsarna är villiga att betala för. Kommer läsarna att vilja betala på internet för nyheter om Björklöven eller om SM-finalerna i innebandy? Är läsarna villiga att betala för att få veta hur det går med ockupationen av sjukstugor eller utbyggnaden av konstnärligt campus? Kulturartiklarna, kanske? Eller utrikesnytt?

Här gäller det att trampa försiktigt och klokt för tidningensledningen så att man inte tappar den trogna online-skara man idag byggt av läsare.

Fast sista knäckfrågan av alla blir förstås: Är du villig att betala för detta blogginlägg? En krona? En tia i månaden? Vill du betala för kommunalrådet Lennart Holmlunds blogginlägg? För Anders Ågrens funderingar? Eller för Lövenbloggen?

Kommer de viktiga bloggarna som ger möjlighet för ett öppet demokratiskt samtal i länet att fortsätta vara fria även om tidningen en dag inför någon form av betalvägg? Svåra avvägningar för en tidning som befinner sig i den strida strömmen av förvändling som ny digital teknik för oss in i.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.