Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebooks tidslinje för kort

Stor förväntan hyser man i Norrbotten på Facebooks nya serverhallar i Luleå. Förhoppningarna är stora på att etableringen ska ge fler jobb och ännu mer dynamik till länet. Samtidigt väntar investerar över hela världen på den börsintroduktion som Facebook förväntas göra den 17 maj. Men när nu Facebook står inför en börsintroduktion kan det vara intressant att ägna en liten tanke till hur länge som Facebook själv kommer att överleva.

Köplusten av aktier inför börsintroduktionen verkar dock vara enorm även om de senaste siffrorna pekar på att Facebooks vinst minskar något. Enligt Svenska Dagbladet sjönk vinsten för det första kvartalet 2012 med 12 procent, jämfört med motsvarande period 2011. Samtidigt meddelas att utgifterna för köpet av Instagram blev dyrare än vad man först trodde.

Intresset är hett även om varningsflaggor också nu hissas. På bara några få år har Facebook gått från att inte ens existera till att bli ett av de mest omtalade investeringsobjekten denna vår. Det gör att flera läsare av Svenska Dagbladets artikel blir tveksamma till börsintroduktionen. ”Detta är nästa Framfab – initialt kommer spekulation att driva upp kursen något enormt. När sedan Facebook inte presterar de vinster som behövs kommer rekylen att bli enorm” och ”Raset för Teliaaktien kommer plötsligt att te sig som ett under av lönsamhet” är två av kommentarerna.

Men bäst tycker jag ändå att kommentaren från Järfälla församling i Stockholm är när det handlar om att vilja sätta perspektiv på Facebooks framgång. På församlingens Facebook-konto (jo, man finns ju där ändå) har man lagt ut en bild på den gamla kyrkogården i Järfälla och i en kommentar från församlingen skriver man ”Det går inte att lägga till 1100-talet på Facebooks tidslinje så nu kan vi inte ange när Järfällas första kyrka byggdes som milstolpe.”

Kul att se de som har andra tidsperspektiv än de korta år som nu Facebook fångat in hela världen i.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.