Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kiosken klappar igen

Det ser tomt ut i skyltfönstren. Två spelbutiker i Umeå har klappat igen, en på Teg och en Haga. Kollar med Lotteriinspektionen om folk slutat spela men de rapporterar att såväl Svenska Spel som sköter tipset och ATG som står för travet växer i omsättning med några procent.

Men i ett pressmeddelande skriver de ”Spel via Internet forsätter att öka på bekostnad av ombuds- och banspel”. Se där. Kanske är det just detta som slagit ut spelkioskerna på Teg och Haga, folk loggar istället in via internet för att vinna lyckodrömmen.

Ser jag till min närmaste vardag så får jag bekräftelse på det. Satt i helgen med några yngre och såg fotbollsfinalen i Champions League mellan Bayern München och Chelsea. I halvlek bestämmer sig två av de jag tittar med för att Bayern kommer att ta hem pokalen och hela matchen. Fram med datorn som ligger på bordet och in på en av vadslagsningsajterna på nätet. Bayern ger 1,9 gånger pengarna, verkar vara en säker vinst. Några minuter senare är pengarna insatta och nu väntar en spännande andra halvlek.

Fast den här gången spricker vinstdrömmen. Bayern orkar inte hålla kvar sin ledning, Chelsea kvitterade och matchen kryssade, oavgjort. Satsade pengar på Bayern rök all världens väg.

Närheten mellan tv och dator har gjort att spelkiosken inte längre är intressant. Varför ta cykeln ner till centrum för att köa inne på kiosken när man enkelt kan spela direkt fårn tv-soffan, tänker förmodligen många.
 
Den digitala omställningen i samhället innebär att nya vanor och beteenden uppstår. Det för i sin tur med sig att gamla affärsrörelser tvingas ge upp och stänga, medan nya växer till.

För varje företagare och entreprenör är detta viktigt att förstå och inse för att kunna vidareutveckla sin egen näring. Kan vara svårt, kan vara smärtsamt, men ibland alldeles oundvikligt och någon gång med resultat att kiosken på hörnet får klappa igen när konkurrensen från nya aktörer blir för stark.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.