Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mamma får en läsplatta på Mors dag

Får ett erbjudande i mailen om att överraska mamma med en läsplatta nu på Mors dag. Då kan ”mamma samla alla e-böcker och ljudböcker på ett och samma ställe”, sägs det i reklamen och packningen inför sommaren utlovas bli mycket lättare än de tunga pappersböcker hon annars alltid tar med sig.

De nya läsplattorna i vilka man läser e-böcker tillsammans med surfplattor av olika slag som ger möjlighet att inte bara läsa digitala böcker utan också surfa på internet kan bli steget över till den digitala klyftan för många äldre. Igår pratade jag med en bibliotekare från Teg i Umeå som berättade att de lånar ut surfplattor till sina låntagare så att de under en månad kan få läsa e-böcker. Inte minst de äldre utnyttjar detta alternativ, menade hon. Jämfört med en dator är läs- eller surfplattan mycket enklare för många äldre, fortsatte bibliotekarien som uppenbarligen gillade denna nya kanal för att sprida läsning.

Med vid samtalet var en bibliotekarie från Vännäs och hon inflikade att även de nu överväger liknande erbjudanden.

Får precis just nu också en rapport om att den digitala utlåningen vid biblioteken ökat kraftigt under 2011, även om de fysiska böckerna fortfarande dominerar. På folkbiblioteken ökade antalet e-bokslån till 651 000 år 2011 från 466 000 året innan.

Biblioteksvärlden går mot digital utlåning. Ännu har man inte fullt ut hittat fram till helt färdiga rutiner och inköpsmodeller, bland annat strider man mot förlagen som kräver en extra avgift på 20 kronor per utlånad digital bok.

Men även om en del frågor fortfarande behöver lösas så är vägen utstakad. Den digitala läsning kommer in i biblioteksvärlden och mamma förväntas få en läsplatta på Mors dag.

Håll i dig, för nu kan det gå fort i förändringen av hur vi tar del av nya och gamla böcker. Läsplattor blir kanske nästa steg på sjukhem och servicecenter för äldre.
 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Nicolette Karst

    Hej Mikael! Kul blogginlägg! Jag la upp länken till det på SLU-bibliotekets Yammer 🙂
    /Nicolette

  2. Torgny Lindén

    Vårt barnbarn fick en iPad på ettårsdagen. Men så har hon fyra morbröder och en morfar som gillar kommunikation. När vi skulle skypa henne och mamman via iPaden blev hon besviken. Pingu är roligare än morfar, i iPaden i alla fall. Så vi fick gå över till datorn istället. Kommunikation överbryggar generationsgränserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.