Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Födelsedag på Facebook

En av mina Facebook-vänner fick 200 gratulationer på Facebook när han fyllde år i veckan. Överväldigad skriver han 22.41 på kvällen när värsta anstormningen av inlägg lagt sig: ”Helt galet, ca 200 inlägg… tack alla vänner för att ni bryr er. Hoppas jag kommit ihåg att kommentera er alla.”

Just precis, inte nog med att han fått gratulationer via sitt Facebook-konto, han har också själv svarat var och en med en kram tillbaka eller tack för hälsningen.

”Jag tycker att om man anstränger sig och skickar en hälsning bör man få något tillbaka”, förklarar han för mig, och förklarar samtidigt att han tycker att det är mycket enklare att skicka födelsedagshälsningar på Facebook än via SMS.

Drygt fyra miljoner svenskar är med på Facebook och en stor del av dessa har förmodligen varit med om något liknande. Kanske inte att bli gratulerad av 200 personer på sin födelsedag, det är långt över snittet, men någon hälsning till en avlägsen kusin eller syster har det säkert ändå blivit via Facebook när meddelandet kommit upp om att en Facebook-vän fyller år.

Dessa personliga hälsningar är viktiga att slå vakt om, också när webben och appar i allt högre grad förfinas och får fler och fler automatiska funktioner. Iinternetbanken gör det enkelt att få räkningar digitalt så att direkt kommer in på ditt konto. Vi har spamfilter i eposten som automatiskt kan sortera bort onödiga mejl utan att du behöver bry dig om det. Inom industrin får vi en växande mängd funktioner som ger automatiska larm eller påminnelser till operatören. På samma sätt kan bilens dator ge en signal till dig om något håller på att hända, utan att du själv behöver kontrollera det.

Mycket av denna automation är positiv och hjälper oss i yrkeslivet och vardagen. Men vi kan inte göra oss av med det personliga valet i alla lägen. Om dina födelsedagshälsningarna till dina Facebook-vänner skulle skickas iväg automatiskt utan att du behövde bry dig blev hälsningen en standardfras som du inte skulle lägga märke till. Det personliga ställningstagandet om jag ska skicka hälsningen eller inte är viktig.

Inför de möjligheter som internet och ny teknik ger måste vi alltid göra vägval. Vad i våra liv kan underlättas genom att föras över till datorernas automatiska funktioner? Vad måste vi istället hålla kvar som ett direkt val att ta ställning till? Det är viktiga frågor i utformningen av tjänster på nätet. Vad behöver du själv bestämma över för att vara människa fullt ut?

Idag ser jag för resten att två andra av mina Facebookvänner fyller år. En blir 30. Den andra 64. Jag skickar en glad hälsning till var och en av dem och önskar dem en glad födelsedag.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.