Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Gudstjänstsamtal på Facebook

Facebook kan fungera som en mycket kraftfull mötesplats för ideella frivilliga organisationer. Ett exempel är den Facebook-grupp som samlar över  3 500 deltagare som vill vara med och diskutera en ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan.

Den nya kyrkohandboken kommer att användas för att ge råd och regler kring hur Svenska kyrkans gudstjänster ska utformas. Kyrkohandboken innehåller gudstjänstordningar med förslag till texter och musik samt de kyrkliga handlingarna dop, bikt, konfirmation, vigsel och begravning. Har du någon gång varit på dop, konfirmation, vigsel, begravning eller någon gudstjänst i Svenska kyrkans regi så finns grunden för dessa sammankomster i kyrkans handbok.

Nu ska Svenska kyrkan se över sin kyrkohandbok och i en nystartad Facebook-grupp finns alltså över 3 500 personer med för att diskutera utformningen. Här samlas präster, diakoner, församlingspedagoger, musiker och ett stort antal vanliga gudstjänstbesökare som vill samtala om hur kyrkans verksamhet ska se ut.

frågorna som tas upp är många och vitt spridda. Kan man fira en bluesmässa? Vilka uttryck för lovsång och bön ska rymmas i kyrkan? Hur ska vigselformuleringarna låta? Hur kan fler bli tilltalade av ett inkluderande språk i gudstjänsten?

Någon vill slå vakt om traditionerna och skriver ”Denna iver att ändra på alla ordningar stör mig outsägligt mycket. Det finns en välsignelse i rutiner och traditioner som Svenska kyrkan inte har råd att avstå ifrån!”

Medan någon annan efterlyser ny modern musik och undrar om kyrkohandboken ksan ta upp något om bluesen roll i gudstjänsten.

En tredje undrar om kyrkan verkligen ska hålla fast vid att ringa in till helg och helgsmål klockan 18 på löradgar när de flesta har fredagsmys och inleder sin helg redan på fredag.

Utmaningarna är många för en ny kyrkohandbok och att den nu diskuteras på Facebook i en sådan livlig debatt med ibland flera hundra kommentarer på ett inlägg är något som andra ideella och frivilliga organisationer kan bli gröna av avund inför.

Kul att se att Facebook på detta sätt kan vara en del av det demokratiska samtalet i föreningsSverige i det som som någon av deltagarna med förtjusning beskriver som ”ett böljande och vindlande köksbordssamtal”.

Mer sånt på Facebook!
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.