Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Företag lockar unga till teknikprogram

Om norrlänningen själv får välja ligger ingenjörsyrket bra till. Åtminstone om man ska tro en Sifo-undersökning som hävdar att de tre hetaste drömyrkena i norra Sverige är läkare, ingenjör och pilot.

Att ingenjörsyrket ligger så pass högt i norra Sverige är något som företag inom it-branschen och teknikområdet kan glädja sig åt. Men det gäller också att arbeta för att fler unga verkligen går vidare till teknikprogram på gymnasier och universitetens utbildningar.

Flera satsningar pekar på att företagen nu inser att man måste vara med och locka unga att välja it- och teknikspåre.Ett exempel är Dragonens Teknikcenter, en satsning på Dragonskolan som ska få fler gymnasieelever att vilja bli civilingenjörer. Satsningen har gjorts möjlig genom en donation på 35 miljoner kronor från Komatsu Forest som insett att om de ska kunna fylla på med kompetent personal under de kommande åren måste de bädda för det tidigt i ungdomarnas liv.

På samma sätt resonerar it-bolagen Tieto och Sogeti som under senaste läsåret träffat elever och föräldrar i nionde klass inför valet till gymnasiets olika program. För niorna har de berättat om det enormt stora behov som it-branschen har av nya medarbetare.

Ett tredje exempel är den informationsturné som Christina Igasto, projektledare på Sogeti, gjorde i början av 2012 runt stora delar av Jämtland, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten för att locka tredjeårs-elever på gymnasierna att välja ett fjärde år på Dragonskolans teknikprogram nu till hösten. Tannbergsskolan i Lycksele, John Baur och Kaplan i Skellefteå och Liljaskolan i Vännäs är några av skolorna hon besökte för att träffa elever.

Alla dessa satsningar är viktiga för att få fler unga att hitta fram till teknikyrken och it-branschen. Och att företagen är med på spåret så långt ner i åldrarna är mycket lovande. Nu återstår bara att se om satsningarna ger resultat i fler utbildade ingenjörer.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.