Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Skatt tillbaka före midsommar

Aldrig tidigare har så många fått tillbaka på skatten före midsommar. Det beror på att allt fler deklarerar via internet, sms, telefon eller Skatteverkets app. 2012 har 4,9 miljoner svenskar valt att deklarera på detta sätt, jämfört med 2011 då antalet var 4,5 miljoner.

För Västerbottens del innebär det, enligt Skatteverket, att 91 269 personer får tillbaka på skatten före midsommar i år, jämfört med 2011 då 78 739 fick tillbaka skatt före midsommar.

Samtidigt ser vi att det genomslag som smarta telefoner fått under senaste året också börjar synas i Skatteverkets statistik. Allt fler hittar fram till Skatteverkets app för att deklarera. Det rör sig om 190 000 personer som deklarerat på detta sätt (jämfört med 2011 då antalet var 118 000). Se pressmeddelande.
 
Det här är en förenkling i vardagen som många säkert uppskattar och när ny teknik på detta sätt slår igenom på en nyttonivå så innebär det en förändring som bidrar till ett genomslag i hela samhället kring ny teknik. Det bidrar till förändringen av skolan för när man där ska tala med eleverna om ekonomi och deklarationer måste man framöver också ta upp hur denna nya teknik förändrar vår privatekonomi.

Det bidrar också till en förväntan på att allt fler tjänster i framtiden ska vara tillgängliga via nätet och smarta telefoner.

Nästa fråga att lösa är hur vi ska betala barnen för första maj-blommorna när kontanter fasas ut. Eller kyrkans kollekt. Eller korven hos korvgubben. Eller hon som sitter utanför Systembolaget och spelar dragspel och ber om en slant av de som går förbi.

Också här kommer vi att få se en förändring, även om det är några år bort.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.