Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mållinje-teknik nytt i fotboll

Debatten blir het när Ukraina får ett viktigt mål bortdömt i matchen mot England i pågående fotbolls-EM. Trots att antalet domare utökats till fem, varav två placerats vid vardera målet, så missar den ene måldomaren att bollen för ett kort ögonblick är över mållinjen.

Fotbollsorganisationen FIFA har länge varit tveksam inför att lita till tekniska lösningar för att avgöra knepiga målsituationer, men i och med denna händelse verkar det som om man nu håller på att byta åsikt. FIFAs president Sepp Blatter skriver till och med på Twitter att mållinjeteknik (goal-line technology) är en nödvändighet, ”After last night’s match GLT is no longer an alternative but a necessity”.

Hur skulle då en sådan teknisk lösning se ut? Det finns faktiskt redan flera förslag och så sent som 23 maj i år testades ett av systemen i två matcher i danska fotbollsligan. Systemet går under namnet GoalRef och använder sig av ett inbyggt chip i matchbollen och magnetfält i målramens stolpar och ribba.

Ett andra tänkbart system kallas Hawk-Eye och använder sig av ett antal höghastighetskameror som med så kallad triangulering med närmast millimeterprecision kan avgöra var bollen är i ett givet ögonblick.

Båda systemen måste i testerna visa att de också klarar av att skicka en signal inom någon sekund till domaren för att denne snabbt ska kunna få besked vid tveksamma situationer. Här verkar GoalRef ha en fördel jämfört med Hawk-Eye eftersom den senare kräver att matchen stoppas för att måldomare ska kunna granska de bilder som tagits. I ishockey förekommer detta redan där videogranskning blivit vanligt för att avgöra målsituationer.

Att FIFA i längden skulle kunna stå emot någon form av teknisk lösning är inte troligt. Allt för stora värden står på spel inom dagens professionella fotboll samtidigt som de tekniska lösningarna visat sig bli allt mer pålitliga.

Så FIFA funderar mycket aktivt just nu och någon form av beslut förväntas komma i början av juli 2012 när FIFA återigen tar upp frågan.

När kan vi då få se någon av dessa lösningar på Gamliavallens T3-arena och andra fotbollsarenor i Västerbotten? Troligen inte inom överskådlig tid, åtminstone inte med de kostnader som exempelvis höghastighetskamerorna i Hawk-Eye drar iväg med. Enligt vissa uppgifter skulle ett sådant system kosta upp mot 2,5 miljoner kronor att installera, vilket knappast är en kostnad som Västerbottens Fotbollsförbund, kommunen eller de enskilda fotbollsklubbarna kan bära.

Fast å andra sidan, med tanke på hur exempelvis mobiltelefoner sjunkit i pris under 30 år så kan kanske tekniken komma fortare än vad vi just nu kan förvänta oss.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.