Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internet och demokratin

Fler länder gör nu som Sverige och låter privatpersoner skriva under landets namn på Twitter om sin vardag och sina tankar kring stort och smått.

Det svenska Twitterkontot @Sweden har blivit världsomtalat som ett unikt sätt för ett land att berätta om sig själv. Det är Svenska Insitutet och Visit Sweden som dragit igång kampanjen där man låter en svensk i taget låna kontot för en vecka och skriva utifrån sitt perspektiv om allehanda ting.

I mars var det exempelvis Tomas Helleberg, 24-årig arbetslös svetsare från Umeå, som tog hand om kontot och glatt twittrade till världen om vad som hände i hans vardag med fika, skogspromenader och bastubad.

För ett par veckor sedan fördes kontot vidare av Sonja Abrahamsson, bördig från Latikberg, Vilhelmina, och när hon twittrade om judar på ett sätt som upprörde många rapporterade till och med New York Times, Wall Street Journal och Jerusalem Post om kampanjen.

Nu följer alltså fler länder efter, skriver Mashable, och även om det inte alltid är arrangerat av officiella myndigheter i länderna så sköts nu allt fler landskonton utifrån idén att låta olika personer skriva om sin egen vardag.

@Irland och @NewZealand var tidigt ute och @TweetWeekUSA och @WeAreAustralia är liknande exempel.

Den transparens och genomskinlighet som internet för med sig blir här tydligt manifesterat och absolut kan man se detta som en del av den demokrati som nätet för med sig. På så sätt finns det jämförelser att göra med den arabiska våren där upproret mot diktaturer fått en röst via sociala medier på internet. Den arabiska våren är förvisso en kamp på liv och död, det är nu inte kampanjer där man lyfter fram ett land mer ur turismperspektiv som @Sweden gör, men likheterna finns där just i att enskilda får en möjlighet att göra sin röst hörd.

Internet som en möjliggörare för demokratiska strävanden är en vacker tanke.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.