Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Samarbete forskare och näringsliv stärks

När Vinnova i veckan ger anslag på närmare 35 miljoner kronor till ökat samarbete mellan forskare och näringsliv i norra Sverige är det inte bara viktigt för regionen utan också för hela Sverige som därigenom kan bli ännu starkare i den internationella konkurrensen.

Miljonerna ska gå till två projekt som kan öka samarbetet mellan forskare vid Umeå universitet och Luleå tekniska universitet med basindustrier som gruva, skog, massa- och papper, och deras leverantörsföretag.

Ett av projekten som får stöd handlar om smarta simuleringar för industrin. Projektet leds av UMIT Research Lab vid Umeå universitet som nu kan satsa 20 miljoner på att hjälpa industrin att genom simuleringar ta fram nya produkter snabbare och effaktivare.

Det andra projektet drivs av ProcessIT Innovations, ett samarbete mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, som med det nya anslaget kan satsa nära 15 miljoner på en it-baserad industriplattform som ska ge processindustrin och dess leverantörsföretag ökade möjligheter att utveckla nya kommersiella applikationer.

Det är två viktiga projekt inte bara för norra Sverige utan för att hela landet ska kunna hålla hög internationell konkurrenskraft. Klokt av Vinnova att ge dessa stöd till dessa nödvändiga satsningar för att bygga en industri för framtiden.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.