Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mätt på vindkraft?

Svenska folket vill se en utbyggnad av vindkraft. Hela 70 procent var 2011 positiva till detta. Men det positiva stödet kan hastigt förändras när många vindkraftverk på kort tid byggs på en ort. Då ökar antalet motståndare mot vindkraften.

Det visar siffror som presenteras i en undersökning av SOM-institutet som redovisas i samband med Almedalsveckan på Gotland.

I undersökningen finns Dorotea med. Dorotea är en av de 16 kommuner i landet som under senaste åren har fått flest vindkraftverk. För ekonomin i Dorotea kan det vara positivt, menar en artikel i Västerbottens Kuriren, där det talas om ”en bra affär för Dorotea” och att investeringen kommer att täcka 90 procent av elbehovet i kommunen.

Men trots sådana positiva nyheter menar SOM-institutet att det finns en tendens till mättnad inför stora satsningar på vindkraftverk. För i de 16 svenska kommuner som under senaste åren fått flest vindkraftverk har också motståndet mot vinkraften ökat mest.

I dessa kommuner, där Dorotea ingår, ville 82 procent satsa mer på vindkraft 2008. Men efter den ökade utbyggnaden har antalet sjunkit till 57 procent år 2011, det innebär ett tapp på hela 25 procentenheter, enligt SOM-institutet.

De ansvariga bakom undersökningen konstaterar att det finns en tendens till att ”stödet för vindkraften sjunker i vindkraftstäta kommuner”, även om majoriteten fortfarande vill satsa mer på vindkraft i dessa kommuner.

Undersökningen finns att läsa i SOM-boken I framtidens skugga som består av 42 intressanta kapitel om svenska folkets inställningar till en mängd samhällsfrågor. Vindkraften är bara en av många frågor som undersökningen tar upp.

Undersökningen visar också att fast telefoni fasas ut, att det finns en Fukishimaeffekt som väcker tveksamhet inför kärnkraft efter olyckan i Japan, att buddismen kommer tvåa i popularitet efter kristendomen och att islam uppfattas av långt fler som negativt, att en majoritet av svenska folket inte vill avskaffa monarkin, att Sveriges befolkning blir alltmer generös till invandring men att det samtidigt finns en minoritet som är starkt övertygad om att invandring är negativ.

Bara för att nämna några exempel ur den mycket omfattande undersökningen som även tar upp sociala klyftor mellan olika grupper, åldrandet och pensionssystemet, arbetsmarknaden och den europeiska krisen, svenskarnas alkoholvanor och även medievanor.
.
För den som inte är med i Almedalen och kan lyssna på redovisningen där, och det är väl de flesta som inte är det, finns hela rapporten att hämta gratis på nätet. En fantastisk service för den som vill borra djupare i svenskarnas värderingar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.