Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

När äldre sjuka behöver vårt stöd

Klarar vi inte av att ta hand om våra sjuka äldre och våra barn och unga är vi illa ute. Idag har jag i Almedalen följt seminarier som rör båda dessa grupper. I morse handlade det om hur socialtjänsten ska kunna stötta barn via internet och nu innan lunch ett seminarium om vård och omsorg av våra sjuka äldre.

Under senaste året har jag själv varit närstående till sjuka äldre. Min pappa gick bort i vinter. 86 år gammal orkade inte hans kropp mer och han somnade stilla in på Dragonens sjukhem i Umeå.

Tillsammans med min mamma flyttade han 1950 in i en hyreslägenhet på Sandbacka i Umeå där de fick bo tillsammans i hela 62 år, ett tidsperspektiv att vara ödmjuk inför.

Men under de sista tre månaderna i livet blev pappa för sjuk för att kunna bo kvar i lägenheten. En vårdplats på Geriatriken vid lasarettet i Umeå och därefter ett eget boende på Dragonen blev de sista viloplatserna för honom.

Jag tänker på pappa när projektet ”Multi7” presenteras av Sara Lundberg och Petra Henriksson från Umeå kommun och Västerbottens läns landsting vid ett seminarium på Almedalen. Det är ett projekt som syftar till att förbättra vården och omsorgen om sköra äldre, precis som pappa var i slutet av sitt liv. Fokus ligger på att den sjuke äldre ska kunna finnas kvar i sitt eget hem så länge som möjligt.


Sara Lundberg och Petra Henriksson inom projektet Multi7 i samtal med Jonas Rastad, landstingsdirektör i Västerbotten, efter seminariet.

– Vi måste ha mer förebyggande arbete. Vi vill ha välinformerade äldre som har inflytande över sin egen vårdplanering och vi vill ha en god samordning mellan olika vårdgivare, förklarar Sara Lundberg, projektledare förMulti7, när hon presenterar projektet för ett fyrtiotal deltagare från hela landet på seminariet.

De som driver Multi7 menar att det är en trygghet och ett värde för den sköre äldre att få vård och omsorg nära hemmet eller i hemmet, i nära koppling till den öppna vården.

Målsättning är att de sköra äldre och deras närstående ska känna sig trygga och välinformerade samt uppleva att den vård och omsorg som ges har god kvalité. Därför har man tagit fram ett standardiserat vårdprogram som bygger på att tidigt hitta de individer som behöver hjälp och erbjuda insatser utifrån deras unika behov samt kontinuerligt följa upp insatserna.

Det handlar bland annat om att patienten ska få en fungerande information, att läkemedelshantering ska vara säker, att hemtjänsten ska anpassas efter den äldres behov , att förebyggande insatser och gemensam uppföljning ska fungera på bästa sätt.

Självklarheter, kan tyckas, men Multi7 pekar på riskerna med att inte ha en övergripande organisation som håller ihop de olika huvudmännen som har hand om den äldre, och att gemensamma vårdplaner kan öka kvaliteten i omsorgen för dessa patienter.

Med en pappa som nyligen gått bort efter en tids sjukdom och flera äldre i min närhet både bland släkt och bekanta är det lätt att inse hur viktigt det är med en fungerande vård och omsorg om våra sjuka äldre. Om Multi7 och andra vårdprogram kan öka kvaliteten för att äldre så är det viktiga förbättringar. Inte bara för de sjuka äldre utan även för oss som är närstående för vår gemensamma trygghet. För ett friskt samhälle måste ha råd med att ta hand om sina gamla, liksom sina barn.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.