Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jenny tar Västerbotten ut i världen

Jenny Granlund från Glommersträsk i Norrbotten flyttar till Kina för att lära sig prata mandarin. Med sig på resan tar hon med sig sina nuvarande rötter från Västerbotten och sitt studentliv på Umeå universitet. Vilket gör såväl Glommers som Västerbotten som universitetet rikare. Förutom att Jenny själv kommer att bli många erfarenheter rikare.


Jenny Granlund kommer att lära sig mandarin under sin termin i Kina.

Jenny Granlund är ett lysande exempel på det samtal som fördes under ett maktseminarium i Almedalen arrangerat av Kairos Future. Det handlar om var makten i världen kommer att ligga år 2030. Hittar vi makten i Europa? I USA? Eller blir det Asien som tar över ledningen?

Något klart svar är svårt att ge, menar panelen som består av Stefan Fölster, chefsekonom, Svenskt Näringsliv. Anna Jardfeldt, generaldirektör, Utrikespolitiska Institutet och Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna. Men ett är man överens om, de ungas roll är mycket viktig och det svenska utbildningssystemet måste rustas upp för att Sverige ska kunna konkurrera på en internationell marknad i förändring.

– Vi måste satsa på utbildningen. Kan de unga inte prata andra språk kan vi inte konkurrera, säger Anna Jardfeldt från Utrikespolitiska institutet.

När jag hör Anna Jardfeldt tala kommer jag att tänka på Jenny Granlund från Glommersträsk. Direkt efter seminariet tar jag kontakt med henne och hon svarar via mejl. Hon läser just nu Interaktion och design i Umeå för att så småningom bli civilingenjör. Men till hösten tar hon en sabbatstermin för att resa till Kina. Jag skickar en fråga till om vad det är som lockar med att åka utomlands.

”Jag vill testa på någonting annat än den svenska verkligheten. Testa på en kultur och ett klimat som Sverige inte kan erbjuda” , svarar Jenny.

”Jag älskar att lära mig nya saker och när jag befinner mig i Kina får jag inte missa chansen att lära mig språket. Shanghai kommer vara en stad där jag utvecklas och lär mig väldigt mycket nytt om Kina, människorna, kulturen och mig själv. Ser fram emot att ha kunskapen om ett så intressant språk som mandarin”, fortsätter hon i sitt mejl till mig.

Det är just detta som Anna Jardfelt från Utrikespolitiska institutet talar om under seminariet i Almedalen. I framtiden kommer de viktiga frågorna inte bara handla om ekonomisk makt utan också om ”soft power”, det vi kan kalla mjuk makt, där kultur, utbildning och möten mellan människor blir viktigt. För att Sverige ska vara starkt inom också sådana områden krävs att våra studenter vill ge sig ut i världen för att kunna komma tillbaka med nya livserfarenheter som behövs för att bygga ett framtidens Sverige.

Men då krävs det också att universiteten satsar på utbytesprogram och förmår inspirera studenterna att ta steget att flytta ut för en termin eller några år.

Så till Jenny från Glommersträsk är det bara att önska lycka till! Du har valt helt rätt som tar steget ut i världen. Lycka till, Jenny, när du nu för ut Västerbotten, Glommersträsk i Norrbotten och Umeå universitet ut i världen!

Stefan Fölster, Elisabeth Thand Ringqvist och Anna Jardfeldt samtalar om nödvändigheten av studenter från Sverige åker ut till andra länder.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.