Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Trästaden Skellefteå tar Almedalen med storm

Skellefteå tar Almedalen med storm när modern träbyggnadsteknik presenteras i Almedalen.

– Vi är lite dåliga på att skryta, men vi jobbar på det, skrattar Enar Nordvik, arkitekt från Skellefteå, som tillsammans med Lorents Burman, orförande i byggnadsnämnde i Skellefteå, showar framför ett femtiotal deltagare på plats i Almedalen.

Det är projektet Trästad 2012 som presenteras med tre seminarier under onsdagen i Almedalen för att lyfta fram det moderna träbyggandet. Skellefteå visar sig vara en framstående stad på temat och en planerad ny centrumbro i trä, 350 meter lång och 11 meter bred. En SPA-anläggning på gång uppe på Vitberget och många andra redan färdigställda projekt i trä, som exempelvis köpcentrat Solbacken samt höghus i trä. Skellefteå har faktiskt också tittat på möjligheterna att bygga världens högsta trähus, hela 22 våningar högt.

Intresset för träbyggnationer är stort runt om i Sverige vilket uppslutningen bakom projektet Trästad 2012 tydligt visar. Fyra regioner och 17 kommuner ingår i satsningen, varav fem i norr – Kalix, Skellefteå, Piteå, Umeå och Lycksele.

– Det är roligt att så många vill kalla sig trästäder, inte minst eftersom det är vi som bygger dom!, utbrister Enar Nordvik, med hänvisning till företag som Martinsson och Lindbäcks i Skellefteås närhet och en intensiv forskning kring träbyggnationer vid Campus i Skellefteå.

Kanske är Skellefteåborna lite dåliga på att skryta, som Enar Nordvik påstår, men i Almedalen höjer man tempot och Enar Nordvik och Lorents Burman gör knappast någon hemlighet av att man ser Skellefteå som trästad nummer ett i Sverige.


Enar Nordvik, arkitekt, och Lorents Burman, politiker från Skellefteå, showar och skojar med hela Sveriges träelit och visar upp ett Skellefteå som de menar är landets trästad nummer ett.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.