Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Radions sjörapport hotad

Kommer radions sjörapport att överleva nu när apparna ger direkt information om kustvädret?

För pappa var kustvädret viktigt och sjörapporten i radio något som aldrig fick missas. Han var fritidsfiskare utanför Täfteå i Västerbotten och beroende av att alltid få veta i förväg hur vindarna skulle blåsa. Sydvästen var värst, då stormade det in mot Täftefjärden, och i värsta fall gick det inte att gå ut med näten.

I vintras gick pappa bort och näten ligger nu i baljor i vedboden. Mycket är förändrat och kanske kommer i framtiden också sjörapporten i radio att försvinna och bli omodern. För nu kommer apparna till våra mobiler och självfallet även med full koll på kustvädret.

Det är Sjöräddningssällskapet som för en tid sedan lanserade gratis-appen Kustväder. Den ger aktuellt väder för hela Sverige kustområden samt större sjöar. Med appen får du en detaljerad tvådygnsprognos, timme för timme, med vind, vågor, ström, vattentemperatur och vattennivå.

Eftersom appen använder sig av mobilens gps känner den hela tiden av din exakta position. Det gör att den direkt kan ge dig aktuellt väder för den plats där du befinner dig. Men du kan också välja att kolla vädret på någon plats som du själv anger.

Positioneringen innebär också att du genast kan skicka iväg ett sms till någon med din exakta position om olyckan är framme och du behöver hjälp.  Den som tar emot meddelandet får uppgift om datum och tid samt en länk till en karta som visar var du befann dig när du skickade iväg meddelandet.

Sjöräddningssällskapet har gett ut appen Kustväder för att förhindra olyckor till havs och underlätta sjöräddning om något ändå skulle inträffa. Radions sjörapport får här en tuff utmanare och frågan är om den kommer att klara konkurrensen.

Kanske kommande generationer sjöfarare inte gör som min pappa och inväntar sjörapporten strax före tionyheterna på kvällen för att få höra hur nattens väder kommer att bli. Istället kastar de en blick i mobilen och blir uppdaterad när som helst under dagen.

Bilden nedan visar en del av funktionerna i appen Kustväder.


 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.