Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Rymdsonden twittrar om sin landning

När rymdsonden Curiosity landar på Mars tidigt på måndag morgon den 6 augusti 2012 twittrar den lyckligt ”I’m safely on the surface of Mars. GALE CRATER I AM IN YOU!!!”.

Den lyckade landningen på Mars går att följa i realtid på Twitter när rymdsonden nästan minut för minut rapporterar om hur den går in i Mars atmosfär, hur den fäller ut fallskärmen och skiljs från värmeskölden. Med stadig grund på Mars yta twittrar Curiosity till och med sin första bild från landningen.

Nu är det självfallet inte rymdsonden själv som twittrar utan ett team av informatörer från rymdorganisationen NASA som sköter rymdsondens närvaro på sociala medier. Teamets chef Veronica McGregor säger i en intervju på TechNews Daily att de försöker se rymdsonden som en levande varelse, Curiosity är en ”hon”, samtidigt som de försöker sätta sig in i farkostens tänkesätt och twittrar utifrån det. Då kan de dessutom referera till sångtexter och andra fenomen inom populärkulturen vilket gör Curiosity ännu mer levande för den som följer hennes färd via sociala medier. 

Under de kommande åren kommer vi att få möta fler farkoster, fordon och ting som twittrar och berättar om sig själva via sociala medier. Oftast kommer det att vara mer automatiska uppdateringar, eftersom det är svårt att ha personal som sköter sakernas röst.

Bilen kommer att twittra till sin ägare att den behöver tankas, tvättmaskinen skickar ett meddelande om att filtret behöver rensas från ludd och bankkontot sänder en uppdatering om att det står på minus.

Börja vänja dig redan nu, sakerna runt omkring kommer att börja tala, på samma sätt som Curiosity redann idag twittrar direkt från Mars.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.