Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebook söker folk till Luleå

Det börjar röra på sig kring Facebooks datacenter i Luleå. Enligt planerna ska första delen invigas före jul 2012.

Nu söker man därför fyra tjänster för drift av datacenterhallen som ska vara med och säkra att de omkring 800 miljoner Facebook-användarnas uppdateringar löper smärtfritt.

Det har nämnts att upp mot 50 anställda ska finnas när allt är på plats.

Nu återstår att se hur väl kommunerna i Norrbotten och Västerbotten förmår locka fler stora internationella IT-företag att bygga sina datacenter i norra Sverige. Locktonerna handlar om säker elkraft som nästan aldrig går ner och ett kallt klimat som innebär stora besparingar i energikostnader. Facebook räknar med att datacentret utanför Luleå ska kunna spara omkring 70 procent av sina energikostnader jämfört med liknande byggen på varmare breddgrader.

Men kommer fler IT-företag att följa efter? I Umeå har Atea på gång sitt nationella datacenter vilket går igång under hösten 2012. Nu är det inte alls av samma storlek som Facebook i Luleå, men ändå värt att notera.

Fler kan kanske också komma med på tåget?

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.