Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Slut med kontanter

Hej då kontanter, säger sonen och visar mig hur han numera tar betalt av sina kompisar med sin mobiltelefon utan att blanda in kontanter. Lyckligt berättar han att han var av de 500 första som lyckades kapa åt sig en iZettle-dosa till sin Samsung telefon, en dosa som gör det möjligt för honom att låta vem som helst betala pengar till honom genom att använda sina bankkort.

”Vi var i förra veckan på krogen och då betalade jag notan för oss alla. Sedan fick de andra betala sin del till mig genom att stoppa in sina bankkort i den här apparaten”, säger han med ett lyckligt leende över att att slippa hålla på med kontanter.

iZettle har redan funnits ett tag till Iphone-telefoner men nu har man alltså också utökat till de telefoner som drivs med Androids operativsystem, till exempen den Samsung som min son har. Det innebär att detta nya sätt att ta betalt på kommer att kunna spridas till ännu fler.

Och att fler nu hakar på intygar min son livligt.

”En arbetskompis till mig var och badade med sina barn på Bettnässand. När barnen ville ha glass blev han lite tveksam om det skulle kunna gå att handla i kiosken eftersom han inte hade några kontanter med sig. Men han prövade och det visade sig att det gick mycket bra. Glassförsäljaren tog bara fram sin Iphone-telefon och eftersom han också hade skaffat en iZettle kunde han ta betalt för glassen”, säger sonen med ett skratt.

Själv testar jag naturligtvis och betalar 20 kronor till sonen för att han ska kunna visa hur det går till. Jag stoppar in mitt kort i korthållaren som han sätter på sin mobil. Sedan trycker vi in summan 20 kr och jag får signera genom att med mitt pekfinger skriva på telefonens tryckskärm. Samtidigt får jag också uppge min mailadress för att få ett kvitto skickat hem till mig.

Sekunderna efter hör jag hur det plingar till i min dator. Ett mail har kommit in med kvittot på att jag betalat 20 kronor. Dessutom följer en karta med från Google Maps som visar var exakt vi befann oss när vi utförde transaktionen.

Mobiltelefonen som också blev en sms-skickare och en kamera och en musikspelare och en väckarklocka och allt annat har nu också blivit till en plånbok för min son.

Kontanterna då? Ja, hej då, säger vi uppenbarligen. För när tekniken gör det möjligt för enskilda och för glassgubbar på stranden att ta betalt med sina mobiler går vi med allt snabbare steg in i det kontantlösa samhället.

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Mats Rimborg

  Det bör nämnas att även om du blev av med 20 kronor, så kom det inte fram 20 kronor till mottagaren. Med en kortläsare betalar säljaren 2,75 procent av beloppet för betalningar med MasterCard, Visa och Diners Club, och 3,75 procent av beloppet för betalningar med American Express.

  Om du inte vill ha en kortläsare kan du ta emot betalningar manuellt, direkt i appen. Utan en kortläsare betalar säljaren 1,50 kr + 3,50 procent av beloppet.

  Cash is still king!

 2. Mikael Hansson

  Svar till Mats Rimborg (2012-08-16 10:38)
  Stämmer att det finns en avgift för varje transaktion. Och det är en knepighet, inte minst när det börjar röra sig om större transaktioner. Frågan är om framtida konkurrens mellan olika operatörer kommer att sänka dessa avgifter?
  men hur som, kontanterna har nog ända börjat få ett slutdatum, vilken teknik som slutglien kommer att ersätta mynt och sedlar återstår dock att se.

 3. Max

  iZettle och liknande lösningar är en primitiv övergångslösning som långsiktigt inte är speciellt bra. Det hade varit bättre om NFC-teknik började spridas. Problemet med iZettle är precis detsamma som med kortdosor i butiken – och det är kostnaden för överföring, något som är helt anakronistiskt i ett modernt samhälle.

  Trots att det blivit smidigare för banker och butiker att hantera elektroniska överföringar insisterar man på att ta ut dessa helt förlegade avgifter. Själv anser jag att det borde kriminaliseras – om jag betalar 20 kronor ska det inte ramla på en femma för att smörja nåt företag eller insitution som ändå bara rullar tummarna medan pengarna rasar in hos dem.

 4. Mikael Hansson

  Svar till Sven. (2012-08-16 13:55)
  Bra fråga och fundering. Det stämmer att vi med ökad teknik också får risk för nya haverier i samhället. Men frågan är om vi ska avsäga oss nya teknik av den anledningen. Eller om vi ska arbeta för och kräva att systemen blir så säkra som möjligt.
  Jag tror inte att det exempelvis går att hålla kvar den tid då vi litade till fasta telefonlinjers koppartrådar. Nya tekniska landvinningar måste få kunna möjlighet att växa fram. Men självfallet får det inte innebära att klyftor mellan de som har teknik och de som inte har teknik ökar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.