Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kan du rakna skrivfelen?

I natt fick jag ett spam-mail. Någon söker mina tjänster som översättare och språkgranskare. Lite glad blir jag över att det finns de som uppskattar mitt skrivande men när jag ögnar igenom mailet blir jag lite misstänksam. Här nedan ser du delar av mailet (kan du räkna skrivfelen?):

”God dag!
Vi soker folk till positioner av textredaktor och oversattare (svenska,engelska) till ett valkand bolag.
Uppgifter:
Vi skickar till dig meil med texter, huvudskaligen texter for stavning, grammatik och felkorrigering. Under provtid  far du arvode pa 5 euro for
1 kb for utfort jobb. Efter att ha testat dina kunskap och forstas beroende pa arbetsvolum kan ditt arvode uppga pa 3000- 3500 euro per manad.
For arbetet behovs:en mobiltelefon, internet, e-post, bankkonto (for arvodeoverforing) och forstas dina kunskap och arbetsformaga.

Arbetsvillkor:
– Halvtids arbete
– Arbetstid du planerar sjalv
– Ett hygglig arvode. Betalas varje 2 veckor till ditt bankkonto
– Karriarmojligheter

For mer detaljerad information om bolaget och dessa tjanst fyll i foljande
registreringsformular:
1.   Efternamn och namn
2.   Ditt alder
3.   Land
4.   Kontakttelefon
5.   E-post
6.   Bilaga CV till detta brev

Efter att vi far din registreringsform ular tar vi kontakt med dig och skickar ytterligare information.
Lycka till!”

Jag gör en snabb koll på nätet och blir inte mindre misstänksam av det. Företaget jag ska skicka in mina uppgifter till bildades 16 augusti 2012, det vill säga för sju dagar sedan. Ett företag som enbart existerat i en vecka känns inte så lockande att skicka in sina uppgifter till.

Enligt artikeln The Economics of Spam, skriven av forskarna Justin Rao och David Reiley och publicerad i Journal of Economics Perspectives, skickas det dagligen omkring 100 miljarder mail till e-postadresser runt om i världen. 88 procent av dessa är skräppost.

De många bedrägeriförsöken kostar företag, myndigheter och privatpersoner enorma summor. Författarna uppskattar att dessa spam årligen kostar företag och privatpersoner, enbart i USA, mer än 20 miljarder dollar. Det är svårt att tro på denna siffra men Rao och Reiley menar att andra uppskattningar till och med pekar mot 50 miljarder dollar årligen. Det är då en sammanställning av produktionsförluster, förlorad arbetstid, kostnad för dataintrång, kostnad för de skydd man måste sätta upp och kostnad för förlorat förtroende bland kunder.

Den andra sidan då? De som skickar ut dessa spam som exempelvis detta erbjudande om att jobba som översättare. Tjänar de på sin business? Ja, annars skulle denna industri inte fortsätta. Författarna till artikeln The Economics of Spam betonar att det är en omöjlig uppgift att fastslå hur stora inkomster spammen ger men uppskattar att det kan röra sig om 200 miljoner dollar årligen. Det är en enorm industri som orsakar stora problem för internettrafiken över hela världen.

Denna gång tror jag dock att jag står över erbjudandet. Visst låter det lockande att jobba som sprakgranskare och oversattare och tjana narmare 30 000 kronor i manaden pa en halvtid. Men jag tror det far vara for denna gang.
 

Etiketter:

En kommentar

 1. Torgny Lindén

  Många roliga spam har man fått genom åren. Minns särskilt advokaten som vill ge mig pengar efter sena Mr.Moises Saba Masri.
  Undrar om han bara var sen eller kanske rent av avliden.

  Dessutom var advokaten upphetsad av geografisk karaktär av var jag bor.
  Visst trivs jag där jag bor, men det behöver ingen bli upphetsad av.

  Ett gott skratt förlänger livet!

  Torgny Lindén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.