Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Barnens nya lekar

När jag var liten låg vi gömda bakom ett staket på Östra Kyrkogatan i Umeå och lurpassade på de som gick förbi.

Med en nylontråd hade vi knutit en stadig knut runt en plånbok som vi lagt ut på trottoaren, precis som om någon hade tappat den. Det slog aldrig fel. Inom kort kom det någon gående som upptäckte plånboken och böjde sig ner för att plocka upp den. Då drog vi kraftigt i snöret, högg till om plånboken och sprang skrattandes ifrån den snopne som stod kvar lurad på trottoaren.

Åren har gått och nu har jag två egna nyfödda barnbarn som nyfiket börjar titta sig omkring i livet. När de växer upp kommer de förmodligen aldrig att ha en sådan där skinnplånbok. Med nya tjänster som iZettle, Google Wallet och andra digitala plånböcker kommer de istället att betala med mobiltelefonen.

Det här är tjänster som än så länge ligger i sin linda men tekniken finns och bara operatörer, banker, handel och kanske inte minst vi själva blir mer inkörda på digitala betalningssystem så kommer ingen längre att använda den gamla skinnplånboken.

Då kommer barnens lekar att förändras och ingen längre att ligga bakom staket för att lura förbipasserande med plånbokstricket. (Fast det kanske barnen redan nu slutat med, men det blir än tydligare när ingen plånbok finns kvar att placera ut där på trottoaren.)

Suckar jag? Nej, absolut inte. För med nya tekniska innovationer kommer också nya lekar att födas. När jag i somras vandrade genom Gallerian i Kalix mötte jag barn som förtjust stojade kring den digitala klättervägg som byggts upp mitt bland affärerna. Med sensorer och ljuspunkter ges klättrandet en ny dimension (syns tyvärr lite dåligt på bilden jag tog).

Men en lek som kan lekas på dessa digitala klätterväggar är Följa John. Den går ut på att den förste som klättrar tänder ljuspunkter för vart ställe där en fot eller hand sätts ner. Den andre som klättrar ska sedan försöka följa i exakt samma spår och sätta ner sina händer och fötter på samma ställen som den förste.

Fast hur det blir med plånboksleken vi lekte när jag var liten vet jag inte. Men ett är jag övertygad om. Att med de nya digitala tjänster och produkter som tas fram idag kommer också nya lekar, eller varianter på gamla lekar, att födas.  Skattjakt med GPS. Wordfeud. E-sport. Robotbygge. Digitala pussel.

Eller varför inte fånga digitala monster med mobilen, en lektävling som North Kingdom från Skellefteå byggt, se filmen nedan.

Ett är i vart fall säkert. Barnens lekar kommer att hitta nya vägar med den nya tekniken.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.