Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nyfödda ges liv med it

I en platsannons visar ett livsmedelsföretag upp en orange morot för att locka utvecklare och it-arkitekter till sin it-enhet. Det är inte datorsystem och de smarta programvarorna i it-miljön som står i centrum för företaget, signalerar man. Det som är i fokus är att maten som du och jag ska köpa är fräsch och färsk.

Men för att moroten ska hålla så hög kvalitet som möjligt när den landar på våra tallrikar är it-infrastrukturen som sköter transporter och produktion helt avgörande.

Det är därför som vi behöver skickliga programmerare, it-utvecklare och tekniker. Det är därför som det är viktigt att hela kedjan fungerar från att de små barnens tekniska intresse kan väckas långt ner i grundskolan, till att de väljer teknik- och naturvetenskapligt inriktade utbildningar på gymnasiet till att universitetets program för interaktionsdesigners, datavetare, systemvetare, beteendevetare med inriktining mot it.

Vad resultatet kan bli ser vi idag i en mängd exempel. Bara om vi tittar oss runt omkring i Umeå blir det en lång lista på, ibland direkt livsavgörande, produkter och tjänster som it-företagen bidrar med.

It-företaget Codemill från Umeå är med och bygger smart programvara som hjälper läkare och vårdpersonal att ge för tidigt födda barn rätt mängd näring så att de kan överleva. Oryx Simulations utvecklar träningssimulatorer som gör det möjligt för kranförare att bli mer skickliga så att de inte riskerar liv på någon genom att vara för oförsiktig med kranarna i världens stora hamnar. Algoryx bidrar med pedagogiska interaktiva läromedel som hjälper skolelever att förstå fysik och därmed grunden för vår värld. Teknikhuset skapar digitala rättegångsskolor som gör att vittnen och brottsoffer kan förbereda sig bättre och vara mindre nervösa inför mötet med domstolen. UDK leverar affärssystem som gör företag effektivare. Dohi Sweden bygger mobila plattformar för mediehus så att du ska kunna få dina nyheter på ett enklare sätt. Vid universitetssjukhuset i Umeå söker man utveckla applikationer till mobilen som gör att lungsjuka KOL-patienter kan förbättra sin egen hälsa. SpaceTime tar fram system för att vi ska kunna resa mer hållbart och på så sätt bygga en bättre framtid för hela vår värld.

Jag stannar där. Listan är långt mycket längre på it-företag i Umeå, Skellefteå och hela Västerbotten som bidrar till att din och min vardag blir bättre och enklare. Men för att det ska fungera behöver hela kedjan fungera från de små barnens vardag i klassrummet till företagens möjligheter att utveckla kloka produkter och tjänster.

Den kedjan måste vi slå vakt om och bygga ännu starkare.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.