Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sjukhusbesök samkörs med inköp i affären?

Kan uppgifter om att jag ofta besökt en allergimottagning i sjukhuset kunna samköras med min vandring i livsmedelsaffären?

Är det en framtid som blir möjlig när mobilen får nya funktioner för att lagra var vi befinner oss också när vi är inomhus? Kommer mina besök på sjukhuset att i framtiden kunna samköras med mina inköp i livsmedelsaffären? Frågorna väcks när så kallad inomhuspositionering med mobilen kommer klivande med stora steg och ställer oss inför nya utmaningar.

Så här tänker jag. Visst var det så att förr i tiden kunde man följa målade linjer i korridorerna för att hitta fram på sjukhuset i Umeå? Men när jag häromdagen vandrade från Södra Entrén till Centralhallen såg jag inga linjer. Skyltat var det, men inga linjer i golvet.

Ett sjukhus kan vara mycket stort och det är inte helt lätt att hitta rätt. Nu håller vi på att få ny teknik som kan hjälpa alla vilsna att i mobilen se var man är och hur man ska gå för att hitta fram till avdelningen man söker.

Kommer kartan på väggen i Sjukhuset centralhall att framöver kunna finnas i min mobil? Och kopplas till vad jag handlar i livsmedelsaffären? Mobil positionering ställer oss inför nya frågor.

Att hitta rätt med mobilen kan vi sedan flera år tillbaka göra utomhus. I somras skulle vi köpa två nattduksbord och hade via Blocket fått tag på en säljare i Ursviken utanför Skelleteå. Eftersom vi ändå var på resa mot Norrbotten tänkte vi att det då passade bra att svänga av från E4:an och slå till med ett köp.

Hur hittade vi säljaren? Jo, med hjälp av mobilen som på den digitala kartan visar exakt hur vår bil tar sig fram utefter vägarna mot den röda pricken som visar en villa i Ursviken. Galant och enkelt.

Fast det där fungerar inte inomhus. Signalerna som mobilens karta bygger på tar sig inte igenom väggarna och taket på sjukhus och andra byggnader. Men nu är en ändring på gång och snart kommer vi att kunna navigera också inomhus med hjälp av mobiltelefonen.

Sajten Venturebeat.com berättar om den ursinniga kampen mellan olika företag att hinna först med ett riktigt genomslag för tekniken. Här finns storspelare som Google, Samsung, Nokia, Qualcomm men också mindre spelare som WifiSLAM. En av WifiSlams grundare, Joseph Huang, säger i artikeln: “Vi tror att alla fysiska platser kan bli interaktiva”.

Istället för GPS-systemet, som fungerar utomhus, använder WifiSLAM Bluetooth-teknik och Wifi. Men låt oss lämna de tekniska  specifiaktioner åt sidan och istället fundera över vad den nya tekniken kommer att innebära i vardagen, för dig och mig.

Tänk dig att du ska handla på en stormarknad. Men istället för en papperslapp som du skriver ner din inköpslista på lägger du istället in en inköpslista i din mobil. När du kommer till affären kopplas listan mot varusortimentet i stormarknaden, sorteras automatiskt efter var du går in i affären och den kassa du förväntas gå ut genom. Denna lista kopplas samtidigt mot en karta över affären med alla gångar, frysdiskar och hyllor utmärkta. Kartan ser du i mobilens skärm och sedan är det bara att följa den och under din vandring med kundvagnen plocka åt dig varorna allt eftersom de dyker upp på mobilens skärm och den fysiska hyllan.

Enkelt för dig, kan man tycka, men också smart för handlaren. För nu kommer tillägget. När du går förbi bröddisken ploppar de plötsligt upp en stjärna eller en röd markering, kanske ett plingljud från din mobil som ska göra dig uppmärksam på att här finns ett extraerbjudande just till dig.

Eftersom du har varit i affären tidigare och handlat varmkorv-bröd, kanske inte bara en utan flera gånger, så finns det registrerat i affärens databas. Databasens innehåll över dina tidigare inköp samkörs hela tiden med din mobils position men även med de extraerbjudanden som affären denna dag har kampanj på.

Du har köpt korvbröd förut. Det är extrapris på korvbröd idag. Du närmar dig disken där korvbröd finns. Allt samkörs på millisekunder och upp ploppar en signal i din mobil om att här finns något just för dig.

Du är känd. Du är registrerad. Dina digitala och numera även dina fysiska spår över var du rört dig finns lagrade.

Hur var det då i sjukhuset? Kommer mina färder genom korridorerna att registreras där på samma sätt som i stormarknaden? Skulle uppgifter om att jag ofta besökt en allergimottagning i sjukhuset kunna samköras med min vandring i livsmedelsaffären? Så att det blir glutenfritt bröd istället för korvbröd som jag får upp som förslag i mobilskärmen? Eller laktosfri mjölk?

Naturligtvis är det svårt att idag tänka sig att Västerbottens läns landsting skulle samköra sina databaser med Coop, Ica, Willys och andra handlare.

Men kanske kommer jag i framtiden att få en fråga från den stormarknad jag ofta besöker om de också får använda min mobils lagrade historia över var jag varit den senaste tiden? Ska jag tacka ja då så att de får koll på att jag möjligen är allergiker och därför förmodligen intresserad av särskilda livsmedel?

Eller tänk om Google vinner racet om inomhuspositionering. Och det inte alls blir landstinget som kommer att äga informationen om hur jag tagit mig fram genom sjukhuset. Utan att den informationen ägs av Google och ligger i Googles databaser. Och tänk om stormarknaden också den anlitar Google för att registrera och förenkla min vandring genom affären. Finns det då risk för att all denna registrerade information om mitt liv samkörs?

Så står jag där i Centralhallen och funderar över vad som händer i mitt liv när tekniken gör det möjligt för oss att klivet från de målade linjerna i korridorgolven till den digitala kartan i mobilen. 
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.