Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Butiken på Facebook

De strömmar in tack på Facebook när en av de anställda i en livsmedelsaffär i Umeå går i pension efter 42 år i samma butik. Facebook har skapat ett nytt förhållande till kunderna. En bakväg in till kundens uppmärksamhet, bortanför de färgglada reklambladen och braskande annonserna.

På Facebook är butiken vän med sina kunder på samma sätt som kunden har sina kusiner, syskon och gamla klasskompisar som vänner på nätsidan. Tilltalet blir ett annat. Butiken skriver i ett av sina inlägg:  ”Tjena! Vi tänkte bara hälsa att mackbaren nu funkar som den ska! Vi kan alltså återigen servera varma mackor.”

Eller ”Hallå där ute i sommarvärmen! Det ser ut som om värmen stannar över helgen.”samtidigt som man berättar att det finns nygrillat uppdukat.

Eller ”Ursäkta röran! Vi bygger om vår färskvarulinje i veckan. Kika gärna in och se hur grymt bra det kommer att bli.” Texten illustrareras med ett foto på matdiskar indragna lite huller om buller, fortfarande inslagna i transportplasten. Det är ett foto som aldrig skulle förekomma i reklamblad och annonser för butiken, då skulle man hellre ha färdiginstallerade glänsande kyldiskar på bild.

Men Facebook är annorlunda och ger handeln nya möjligheter att hitta fram till sina kunder. Och det inte bara på kort sikt utan även på lång sikt. För när hon som går i pension efter 42 år avtackas på butikens Facebook-sida kommer det in kommentarer från en mängd tidigare kunder. Någon hälsar från Örebro. En annan från Gävle. En tredje från Hörnefors. Och ett stort antal som inte skriver varifrån de kommer men verkar vara nuvarande kunder.

Med en blandning av tips om kampanjpriser på grillat, uppdateringar om butikens interiörer och inblickar i personalens liv bygger butiken en vänrelation med sina kunder över Facebook. Mer än 3 000 vänner har man lyckats få vilket gör att det är många som man på detta sätt kan hålla en god kontakt med.

Förmodligen ger det också utslag i dagskassan med nöjdare kunder som fortsätter att handla.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.