Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Köper Apple Spotify?

Just när vi börjat vänja oss vid Spotify så meddelas att Apple har planer på att ge sig in i musikbranschen med strömmande musik till alla. Kampen om musiklyssnarnas pengar och annonsörernas budgetar hårdnar.

Hur lyssnar du själv på musik? Försäljningen av CD-skivor rasar ner i ett mörkt gap, rapporteras det i media, och säkert har du själv märkt att du alltmer sällan köper hem en CD-skiva med senaste artisten. Många väljer istället att laddar ner via någon åpiratsajt, även om den kanalen också tappar mark. Kvar finns LP-skivorna som faktiskt fortfarande lever ett nischat litet liv för finsmakare som vill höra låtarna med knaster och kunna lyfta fram sina dyrgripar man köpte på 1970-talet och tidigt 80-tal.

Men för allt fler under de senaste åren är det strömmande musik via Spotify som gäller, antingen genom att man betalar knappa hundralappen i månaden för att slippa reklam mellan låtarna, eller tar hem gratisversion, då med reklaminslag till och från. Nu hotas dock Spotify av Apple som genom sin musiktjänst iTunes har planer på att starta en liknande tjänst som gör det möjligt att lyssna på all världens musik, rapporterar Wall Street Journal enligt Computer Sweden.

Apple väljer dock än så länge att inte kommentera ryktena. Kanske skingras dock slöjorna något när Apple den 12 september håller ett event där en ny iPhone förväntas vara den stora nyheten. Kanske får vi då även höra om en ny musiktjänst från Apple?

Flera kommentatorer menar dock att det är enklare för Apple i nuläget att köpa exempelvis Spotify än att bygga upp en egen musiktjänst via iTunes. I så fall skulle det innebära ett nytt stort uppköp av en svensk innovation, eftersom Spotify grundats av svenskar.

Utan tvekan har Sverige lyckats få ett stort försprång inom utveckling av nya tjänster för Internet. Imponerande, minst sagt, och inspirerande för andra företagare i Sverige som sitter på smarta tjänster som går att lansera via nätet. Mer stöd till dessa företagare och Sveriga kan fortsätta se an framtiden med nya framgångar inom företagsbyggandet.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.