Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hotat privatliv med Google-glasögon?

Hur blir det med ditt privatliv när Google Glass slår igenom? Igår fick vi ytterligare en liten inblick i nästa stora projekt från Google. Det hela handlar om de glasögonbågar med kamera som Google tagit fram. Vid en modemässa i USA lät man nyligen modeller och projektledare testa glasögonen vilket gav en helt ny inside-bild av det som hände på catwalken, i logerna och bakom scenen.

Det som registrerades av glasögonen som modellerna och de andra bar spelades in och har nu klippts samman till en film som låter oss ana det enorma genombrott dessa Google Glass kan komma att innebära.

Filmen från modemässan ser du här nedanför och den är alltså inspelad med de glasögon som personerna bar på sig.

Mycket återstår fortfarande för Google att berätta om glasögonen. De tekniska specifikationerna är inte kända ännu och inte heller om det kommer att finnas några begränsningar i hur de kan användas.

Journalisten David Pouge har testat dem och i en krönika skriver han att glasögonen kopplas upp mot internet via mobiltelefon. Det borde innebära begränsningar när mobilnätet i dagsläget inte är på topp, men hur mycket vet vi ännu inte.

Annat som om man kan strömma videoinspelningar live ungefär som videotjänsten Bambuser är inte heller känt, eller hur tjänster i molnet på internet kan byggas ut kring glasögonen.

Stora frågor återstår också att lösa kring integritet och användning. Skillnaden i användning jämfört med en filmkamera eller en mobiltelefon är stor. När någon filmar med kamera eller mobil märks det oftast eftersom man måste lyfta upp dessa för att kunna ta bilderna. Men med de nya glasögonbågarna kommer det inte att märkas på samma sätt att en kamera är igång och den som blir filmad kommer kanske inte att hinna uppfatta det.

Hur kommer skolor att göra? Blir det tillåtet för elever att bära dessa glasögonbågar och filma fritt i korridorer och klassrum? Är det ok att filma inne på affärer, på torg och gator, ja, överallt där man träffar människor? Måste den som blir filmad först ge sin tillåtelse innan filmen läggs upp på internet?

Samtidigt lockar naturligtvis möjligheten i att på ett enkelt sätt kunna dokumentera vardagsliv och miljöer där man rör sig. Vilket gör att glasögonen redan fått många lustfyllda blickar på sig. Det märks inte minst i kommentarerna på Googles Youtubekanal där den nya filmen med Google Glass visas.

Någon skriver: ”Imagine classrooms where the whiteboard is right infront of you. wherever you look. Where note taking and interactive media isn’t limited by the direction of your gaze. Much better than virtual reality this is augmented reality at it’s finest.”

Men andra menar att det Google Glass än så länge enbart är en liten kamera fastsatt på glasögon. Mer bevis på deras storhet vill man se.

Men visst går fantasin igång hos många. Någon föreslår till exempel att det kommer att bli enklare att göra egna amatörporrfilmer. Jo, jo, redan börjar fantasin spira kring dessa glasögon. Men hur de slutligen kommer att slå igenom återstår att se när de går från dagens prototyp till morgondagens vardagsting att bära för var och en.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.