Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

100 000 böner som berör

Över 100 000 böner från svenska folket finns nu samlade på Svenska kyrkans bönewebb. Sajten startade hösten 2009 och har blivit en fantastisk succé. Ingen hade kunnat tänka sig att intresset skulle vara så stort för att skriva in böner på webben.

Den som surfar igenom ett antal böner kommer genast att märka hur människors vardagsliv här formuleras till böner. Sjukdomar, skola, situationen på jobbet, oro för familjemedlemmar, drogmissbruk – i sina böner lyfter de anonyma bedjarna fram sitt vanliga liv och lägger fram det för att få det delat med andra som kommer in på sajten.

Bönerna är anonyma och eftersom den som skriver inte behöver ange sitt namn, ålder, kön eller bostadsort kan det vara svårt att se varifrån landet en bön är skriven.

Ändå sipprar det ibland igenom formuleringar som visar tydligt när någon har en koppling till en särskild plats. Jag har med den sökfunktion som finns på bönewebben tittat närmare efter böner som kan kopplas till Västerbotten och jag får flera träffar.

Att Umeå är en universitetstad märks tydligt i dessa böner. Flera av dem handlar om att vara student och många vänder sig till bönewebben för att få skriva ner sina förhoppningar inför studentlivet.

En tacksam student som ska flytta till Umeå och börja läsa på universitetet skriver: ”Käre Gud. Tack så oändligt mycket för att jag kom in på juristprogrammet i Umeå! Du hörde min bön och besvarade den verkligen! Nu ber jag bara för att jag ska hitta en bostad, och för att både jag och min familj ska klara av att skiljas från varandra under veckorna.” 

En annan, som tydligen fortfarande väntar på antagningsbesked ber hoppfullt om att få komma in på logopedutbildning i Umeå, ”må alla krafter i universum samarbeta”, medan en förälder som bekymrar sig om sin dotter ber att hon ska få komma in på läkarlinjen i Umeå.

Att Umeå också är en stad dit många åker för att få vård på regionsjukhuset märks också i flera böner. Oron inför behandlingar kan vara stor och för några blir bönewebben en plats där man uttrycker sin ängslan inför sjukdom och sitt hopp om ett tillfriskna.
 
En förälder ber för sin son som är sjuk och behöver vård: ”Jag vill be om hjälp så vi får komma till Umeå så fort som möjligt så han får hjälp”.

En patient, tydligen lungsjuk, vänder sig också till bönewebben i samband med sin behandling: ”… jag har haft en tuff vecka på Umeå sjukhus, men med Din hjälp, har det gått. Jag ber Dig, hjälp mig så mina lungor går att använda, jag har aldrig rökt i hela mitt liv, ändå så gör den här sjukdomen så att jag få kämpa för att kunna andas.”

Omtanken om andra märks också tydligt i bönerna. En anhörig, kanske en släkting eller en vän, skriver ”ber en bön för en liten tjej som ligger i respirator i Umeå, kom med din läkande kraft!”

Att de politiska besluten kring vård och ekonomi berör människor mäkrs också. I Västerbottens inland har under det senaste åre pågått demonstrationer mot nerdragningar inom sjukvården och sjukstugan i Dorotea har till och med ockuperats under lång tid. Någon som är inblandad i dessa protester skriver: ”Jag ber för att vi i Dorotea skall få behålla vår akutsjukvård med vårdplatser så att vi får den vård vi har rätt till utan försämring. Jag ber för de som troget kämpar nere på sjukstugan med ockupationen så att vi skall få behålla en god omvårdnad. Hjälp oss GUD.”

Nerdragningar i andra kommuner kan också speglas bland bönerna, exempelvis från Skellefteå: ”Jag ber för Skellefteå idag, jag är rädd för alla besparingar som gör vår stad allt fattigare.”

Men också idrotten berör. Någon sätter sitt hopp till att Gud ska värna om Umeås hockeylag Björklöven: ”Gode Gud! Gör så att jag slipper smärta och lidande i min kropp. Se till så att jag får en storvinst på tips eller lotteri. Se till att björklöven går upp i allsvenskan denna säsong.”
 
De 100 000 bönerna ger en gripande inblick i människors vardagsliv, så ofta fylld av kamp och svårigheter, men även av tacksamhet inför det som är gott. Att för en stund få ta del av dessa tankar från föräldrar, skolelever, barn, friska, sjuka, oroliga, ängsliga och ibland lyckliga är stort och mäktigt.

Att alla dessa människor tar sig tid för att skriva ner sina böner på en webb ger det som de skriver en extra kraft. Bönerna är inte bara något som de hasplar ur sig. Det är rop på att få bli hörda och få dela med sig av det som kan vara tungt att bära.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.