Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Spiken i kistan för kontanter

Panaxia-skandalen växer. Närmare en halv miljard kontanter kan ha försnillats av säkerhetsbolaget som transporterar handelns kontanter och tömmer bankomater.

Två förundersökningar har nu inletts av åklagare som ska försöka reda ut vad som har hänt. Men ett vet vi redan nu. När jag och du traskat iväg till affären för att köpa mjölk och morötter och betalat med kontanter behöver handeln ett säkert sätt att transportera dessa kontanter. Panaxia har varit ett av de anlitade företagen som hämtar upp sedlarna och för dem till värdedepåer.

När du har tagit ut din femhundring i bankomaten kan det också ha varit Panaxia som stått för att bankomaten har haft sedlar tillgängliga.

Nu uppdagas alltså att dessa kontanter använts inom Panaxia för att täcka företagets egna svarta hål och skulder. Självklart fullständigt lagvidrigt. Panaxia får transportera våra pengar, men inte finansiera sin egen verksamhet med dem.

Hela affären ställer stora frågor gentemot kontanthanteringen i samhället och den stora vinnaren är de företag som nu kommer med digitala plånböcker. Med hjälp av mobiltelefonen erbjuds vi att betala i kiosken och affären. iZettle och Wywallet är två av de nya metoderna som blivit kända.

Mycket lämpligt har iZettle också i dagarna släppt två nya filmer so mvisar hur deras digitala plånbok fungerar i vardagen. Här nedan är ett exempel från en loppmarknad, en händelse där kontanter alltid varit nödvändiga. Men nu menar iZettle att också en sådan vardagshandel kommer att kunna skötas utan kontanter.

Återstår att se om vi nu kommer att lita mer på dessa nya spelare än de som hanterat våra sedlar och mynt. Om så är fallet så kommer det kontantlösa samhället att införas mycket snabbare än vi någonsin kunnat ana.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.