Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Butikskedja vägrar kontanter

Det börjar allt mer likna en dödsstöt mot kontanter i handeln. Nu vägrar en hel butikskedja, KungSängen, att ta emot kontanter av sina kunder. 37 butiker finns i kedjan runt om i landet, och ingen av dem kommer framöver att ta emot kontanter i kassan. Kort och faktura är vad som gäller.

Det känns som en följetong jag hamnat i när jag skriver om det kontantlösa samhällets allt snabbare framryckning. Sedan jag för en tid sedan skrev ett blogginlägg om kontanthanteringens kris efter att värdehanteringsbolaget Panaxia försnillat kanske upp mot 500 miljoner kronor från bankomater och handel har allt fler tecken ramlat in på att vi går med allt snabbare steg mot det kontantlösa samhället i och med att allt fler menar att riskerna och kostnaderna med kontanthantering blivit för stora.

Häromveckan var det Västerbottens läns landsting som meddelade att man inte längre tar kontanter vid vårdbesök. Nu följer butikskedjan KungSängen i samma spår. Kort och faktura, inget annat.

I och med detta måste takten snabbas på för att få fram säkra alternativ till kontanter vid handeln. Kort, faktura, kanske betalning med mobiltelefonen, kanske lösningar som iZettle eller WyWallet.

Dörren är öppen för de företag som kan presentera ett användarvänligt och säkert betalsystem för oss kunder i handeln.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.