Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Största nätattacken någonsin väntas

Hackergruppen Anonymous förklarar krig mot svenska myndigheter och företag. Nu utlovar man den största nätattacken någonsin till i eftermiddag 5 oktober.

Det är i en annons på internet som någon anonymt under Anonymous namn skriver:

"On Friday the 5th october CET We are doing our biggest op in history".

Vilka som står bakom Anonymous är inte känt men svenska myndigheter och företag har under veckan fått erfara att det finns samlade krafter som kan använda internet för att stänga ner sajter som Riksdagen, TT (Tidningarnas Telegambyrå), och Domstolsväsendet.

Mer om vad som händer i eftermiddag får vi se. Myndigheter av olika slag håller hög beredskap för att täcka upp inför eventuella attacker.

UPPDATERAT: Se också Mikael Nordfelths kommentar till detta inlägg där han förklarar lite mer bakom attackerna.

Etiketter:

En kommentar

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Kortfattat så beskrivs väl Anonymous bäst som en beteckning än en ”grupp”, och det är som svårt att säga att alla bakom en beteckning har samma världsuppfattning, varesig det gäller Anonymous, religiösa, republikaner eller journalister. .)

  Som jag nämnde i vår konversation så är jag mer orolig att detta resulterar i en massa säkerhetsomedvetna användare som laddar hem detta ”HOIC” (som är en helt separat och orelaterad version av LOIC, som 4chan/Anonymous använt sig av genom tiderna).

  Något som särskiljer dessa sabotörer som bara är ute efter att sänka hemsidor från många av Anonymous ”bättre” dåd är dels att såväl mål som metodik är helt annorlunda än vanligt.

  * Målen är bara att sänka hemsidor. Inte mer än så. Det är inte hackande och det är definitivt inte permanent.
  * Metodiken är DDoS-klient-rekrytering genom mediapublicitet, istället för idlande datorer med semi-fjärrstyrda program. (s.k. hive mind)
  * Öppenheten i attackerna är mycket mindre. Man hänger på helt andra IRC-nätverk, jag hittar ingen källkod till mjukvaran (HOIC) och det föregås _inte_ av specifika, identifierbara ”felaktiga handlingar” från måltavlorna (riksbanken.se etc.)

  Och bevakar man chatterna så ser man att det i princip huvudsakligen är aktivitet kring de senaste aktiviteterna under skoltid och kvällstid. Med särskilt betoning på skoltid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.