Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kvinnorna som vill förändring

Het debatt blåste upp på Twitter i helgen när debattören och experten på sociala medier Brit Stakston ställde frågor om varför andelen män är så hög i panelerna på Internetdagarna, en av Sveriges största it-konferenser. ”Ni har misslyckats på mångfaldspunkten”, skriver Stakston till ansvariga för Internetdagarna utifrån debattens tråd om att det främst är vita, medelålders män som sitter i panelerna.

Det är en debatt som är viktig att föra, även om den kan göra ont här och var. Att få fler kvinnor att starta eller börja jobba inom it-företag och få fler tjejer att läsa teknik är en fråga som är viktig att lyfta fram. Många it-företag menar också att de mer än gärna anställer kvinnor, men att de får in alltför få ansökningar från kvinnor. Resultatet är att enbart omkring 20 procent av de anställda i landets it-företag är kvinnor och att enbart 8 av 100 it-företag har en kvinna som vd.

Inom universitetsutbildningar sliter man också med problemet. På de datavetenskapliga programmen är andelen unga kvinnor försvinnande få. Av 120 nya studenter som valt att börja läsa datavetenskap på Umeå universitet denna höst är det en handfull som är kvinnor. Då är det fler som väljer att läsa exemplevis interaktion och design, men överlag är andelen unga kvinnor på universitetens it-utbildningar låg.

Därför är debatten som väcktes av Brit Stakston på Twitter i helgen viktig att föra. Förhoppningsvis kan den leda till att fler är med och tar krafttag för att fler kvinnor ska upptäcka it-branschen som en yrkesmöjlighet.

Men då är det också viktigt att praktiska insatser görs och att de blir omtalade. Här nedan är två positiva exempel på insatser som görs i Umeå för att förändra snedrekryteringen.


På plats på WinIT-arrangemang för att inspirera kvinnor i it-branschen att synas mer var Eva Lund och Charlotta Erlandsdotter-Berglund från Sogeti Umeå, samt föredragshållarna Mia Törnblom, föreläsare, och Therese Sinter, Sogetis globala marknadschef.

Över hundra kvinnor samlades i Umeå till en första träff med winIT, ett nytt nationellt nätverk för kvinnor i it-branschen.  ”En otrolig respons”, utbrister it-konsulten Eva Lund, en av arrangörerna i en intervju.

Hon får medhåll av deltagaren Christina Igasto: ”En sådan här kväll innebär jättemycket för mig. Det känns som att vi kan stötta varandra och nätverka, ge varandra kraft. De finns så många starka kvinnor i regionen”.


Anna Palmér, Christina Svensson, Evelina Fagertun, Nina Runeke, IdaMaria Harnesk, Elin Sjöström, Mikaela Berg, Anna Österlund och Sofia Papworth. Alla är de datatjejer som vill locka fler till universitetets datautbildningar.

Ett annat exempel är den kommande konferensen Datatjej 2013 som anordnas i Umeå 7 – 9 februari nästa år. Det är föreningen Datatjej som då samlar unga kvinnor som pluggar it på universitet och högskolor i Sverige till en rikskonferens.


Tre av fem styrelsemedlemmar från Geek Girl: Emma Ewadotter, Unn Swanström och Ingela Hjulfors Berg.

UPPDATERAT: Ett ytterligare exempel är Geek Girl Meetup Umeå som genomfört flera lyckade arrangemang i Umeå för att lyfta fram kvinnor inom it-området.

Ett fjärde exempel är Rättviseförmedlingens lista över kvinnor som jobbar som programmerare eller på annat sätt är aktiva inom it-frågor.

Dessa och fler exempel är viktiga satsningar för att öka möjligheterna för it-branschen att få in fler kvinnor i företag och utbildningar. Förhoppningsvis kan vi få se fler liknande satsningar i framtiden. Och att Internetdagarnas val av personer till kommande paneler kommer att granskas av många, det är helt klart efter helgens Twitter-debatt.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.