Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Plats för butiker på nätet hos Handelsgalan?

Kommer nya Handelsgalan i Umeå bli en lika stor framgång för it-satsningar som Umeågalan har blivit? När Umeågalan senast korade årets hetaste företag (2011) klev ett flertal it-företag fram som vinnare. Det var ett styrkebesked om att it-branschen idag är en mycket viktig och framgångsrik del av Umeås näringsliv.

Om detta också gäller för handeln i Umeå kommer vi att få se när Handelsgalan avgörs den 26 januari 2013. Då kommer Årets butik, Årets butikssäljare, Årets medarbetare, Årets ledare, Årets hållbara butik, Årets marknadsföringsidé och Årets hederspris att delas ut under en fest på Folkets Hus i Umeå.

Att Handelsgalans främsta fokus riktas mot de fysiska butikerna kan man ana av kriterierna inför den nominering som allmänheten nu bjuds in till. Men samtidigt har vi under senaste åren sett hur allt mer av handeln i Umeå tar hjälp av digitala tjänster och marknader på internet för att nå kunder och öka försäljningen.

Företaget Rapunzel är ett av de mest framträdande kring denna nya utveckling. Rapunzel of Sweden tog hem Umeå kommuns Företagspris 2010 och visar på en enorm bredd och idérikedom i att använda internet för att föra ut sina produkter kring löshår med en webb-shop, interaktiva färgkartor och tydliga instruktionsfilmer. Företaget har också en mycket stark närvaro i olika sociala medier som Facebook, YouTube och Twitter.

Rapunzels omsättning bekräftar framgången. Från en årsomsättning på 17 miljoner 2008-2009 gick man året efter upp till 36 miljoner och slutade senaste året på hela 84 miljoner kronor i omsättning. Utan internet skulle denna raket aldrig ha kunnat nått den succé man nu står inför.

Så frågan är nu om Handelsgalan i Umeå kommer att uppmärksamma liknande initiativ där butiker och handel tagit nya digitala medier och tjänster till sin hjälp för att utvidga verksamheten. Det hela ligger väl delvis i allmänhetens händer eftersom vem som helst kan nominera kandidater till de olika kategorierna på en webbsida som arrangörerna öppnat.

Att nomineringen för övrigt sker digitalt via internet är ytterligare ett tecken som pekar på den betydelse som nätet har idag för att marknadsföra idéer. Men kommer det att återspeglas bland vinnarna? Återstår att se. Nomineringstiden går ut den 11 november.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.