Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeå 2014 och Google Glass

Umeå är redo för Google Glass. År 2014, när Umeå firas som Europas kulturhuvudstad, kommer de nya digitala glasögonen från Google att kunna ge helt nya kulturupplevelser. Och var, om inte i Umeå, skulle detta vara lämpligt ett sådant år.

Google Glass är inte som andra glasögon. Det handlar inte om att korrigera synfel så att du kan se bättre på långt eller kort håll. Vad de nya glasögonen gör är istället att ta kraften i din dator på skrivbordet och flytta in den i skalmarna på glasögonen.

En liten skärm, bara 1,3 cm stor, sitter uppe i högra hörnet  av synfältet och genom den kan du ta bilder med den inbyggda kameran, du kan skicka bilderna vidare, du kan videochatta, filma allt vad du ser, kolla din kalender, få upp kartor, surfa på nätet och hämta hem informatoin om miljöera du rör dig i.

Ännu finns inte Googles glasögon i handeln, men de har i höst visats upp och testats som en prototyp. Förväntningarna är stora och tidningen Times hyllar glasögonen redan som en av årets stora uppfinningar. Vi konsumenter kan förvänta oss att kunna köpa dem, inte nästa år, men väl lämpligt till 2014, det år när Umeå blir Europas kulturhuvudstad.

Detta öppnar upp för helt nya möjligheter att dela kultur och att uppleva kultur under kulturhuvudstadsåret. Med Google Glass, som kan innehålla både kamera och mikrofon, skulle den som rör sig i Umeå kunna filma det som händer i staden, ta bilder och dela dem i samma ögonblick med andra via internet. En ström av den kultur som människor upplever i Umeå under 2014 skulle kunna följas av människor i resten av Sverige,  över hela Europa och, ja, självfallet hela världen.  

Men den som bär glasögonen kan också interagera på andra sätt med omgivningen. Med hjälp av GPS kan glasögonen alltid veta var i Umeå de är, på metern när. Med stöd av wifi-nät inomhus kan samma funktion ges inne i byggnader. Det innebär att när någon som bär Google Glass befinner sig inne i nya biblioteket och kulturhuset, som kommer att stå färdigt i Umeå till år 2014, kan man ta del av kultur och information på helt nya sätt. Filmer kan visas i glasögonens skärm, information om böcker, kommande konserter eller annat av intresse kan på samma sätt visas.

Möjlgheterna är enorma, och om någon stad skulle klara av det år 2014 så är det Umeå. Här finns talanger bland Umeå universitets studenter som är mycket skickliga på programmering och interaktionsdesign, här finns it-företag som vill ligga i framkanten på utvecklingen, kulturutövare som är kreativa, och här finns en befolkning som är ung, nyfiken och gärna vill pröva vad ny digital teknik kan betyda för vardagens förändring.
 
Kan alla dessa, tillsammans med finansiärer och stadens politiker, samla gemensamma krafter kring att testa den nya tekniken skulle Umeås år som Europas kulturhuvudstad kunna ge ett avtryck som utan tvivel skulle kunna märkas över hela världen.

De två filmerna nedan visar hur Google själva tänker kring de nya glasögonen. Den första filmen är en demo över hur en dag med Google Glass skulle kunna se ut. Filmen nedanför är från i somras då Google inför en entusiastisk skara av utvecklare gav en livedemonstration av glasögonen.

 

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.