Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ligga med vem som helst

”Vi är snuskiga. Vi ligger med vem som helst.”, säger Casten Almqvist, vd för TV4-gruppen.

När framtidskonferensen SIME Stockholm fortsätter på dag 2 sätts fokus på hur medierna förvandlas i snabb takt. De traditionella tv-bolagen står inför stora utmaningar, det gäller också TV4, håller Casten Almqvist med om när han intervjuas på scen. TV4:s vd betonar att tv-bolagens gamla ekosystem nu skakar i grundvalarna när nya digitala möjligheter öppnas.

Fortfarande handlar det dock om att göra ”good shows” och bra program, även när tittarupplevelsen flyttar över till nya plattformar och kanaler. Casten Almqvist talar om lägerelden och dess centrala betydelse genom mänsklighetens hela historia. Vi har samlats kring den, vi har delat berättelserna, vi har tillsammans följt historierna som fascinerat oss. Det är denna lägereld som TV4 vill vi återuppväcka genom de digitala kanalerna, hävdar Casten Almqvist.

Sanningen att säga är det inte bara TV4 som idag talar om denna lägereld. Bilden har blivit en ledstjärna för alla som vill bygga upplevelser över digitala kanaler. Möjligheten att koppla samman människor live, under direktsändning, låta dem mötas och dela sina känslor och upplevelser – det är i fokus för alla medieföretag som spanar mot framtiden.

Hur ska TV4 då lyckas med detta? Svaret är att man måste hitta kunskap hos helt nya samarbetspartners. ”Vi ligger med vem som helst”, säger Casten Almqvist glatt och ifrågasätter därmed de traditionella ekosystemen som byggt tv-sändningar. Nu söker man samarbete med alla kloka krafter som har kunskap om hur den nya digitala tekniken kan komma in i människors vardagsliv.

För programmerare och utvecklare innebär detta en gyllene sits. De sitter på en kunskap om utveckling av digital teknik som de stora drakarna som exempelvis TV4 har ett enormt behov av. Det är bland dessa digitalt kunniga som TV4:s nya sängkamrater finns.

Nya ekosystem kring mediernas utveckling uppstår därmed. En hel industri står inför en enorm revolution. Just därför är det oerhört viktigt att universitet och högskolor i landet kan utbilda kunniga programmare och utvecklare. För de studenter som idag börjar läsa datavetenskap eller informatik på exempelvis Umeå universitet ligger gyllene möjligheter öppna. Glädjande nog har också  utbildningsprogrammen inom exempelvis datavetenskap denna höst antagit fler studenter än på många år. Trycket är stort på att få jobba inom systemutveckling och programmering, och kanske har det sin grund i den allt större efterfrågan på digital kunskap.

Mediernas framtid kommer med andra ord inte bara att bero på journalisternas färdigheter. Också den nödvändiga kunskapen hos skickliga programmare och utvecklare kommer att vara avgörande.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.