Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mediekassen nästa efter Matkassen?

Efter Matkassen kommer Mediekassen. Det kan vara lösningen för dagspressen som kämpar hårt för att hitta möjligheter att ta betalt för nyheterna på nätet.

Matkassen har vi lärt oss hur den fungerar. Du kan beställa en femdagars- eller tredagarskasse. Du kan köpa en ”inspirationskasse” eller ”barnkasse” eller vegetarisk kasse. Möjligheterna varierar och utifrån vad du beställer plockas matvaror samman som du sedan under den kommande veckan lagar familjens mat utifrån.

Enkelt, tycker många, och glädjer sig åt att slippa  välja själv, att få bra erbjudanden och inte lägga ner tid på att köa i affären.

Här finns idéer att hämta för dagspressen. Försäljningen av tryckta dagstidningar rasar när många istället via nätet gratis hämtar sina nyheter. Mediehusen har inte hittat några bra sätt för att ta betalt via internet, men nu kommer allt fler idéer om betalväggar och andra lösningar.

En betalvägg kan sättas upp på olika sätt. Ofta innebär det att läsarna får tillgång till ett begränsat antal artiklar per vecka eller månad. Vill man läsa fler får man betala för det.

Men i portgången till fungerande betalväggar tvekar mediehusen. Risken att tappa läsare är stor och det gäller att hitta en ingång till läsarnas vilja att betala för nyheterna.

En möjlighet kan vara att upprätta ett system som motsvarar matkassarna. Låt oss kalla det Mediekassen och låt oss ta Umeå som exempel. I Mediekassen från Umeå skulle kunna ingå nyheter från Västerbottens Kuriren eller Folkbladet. Kanske både och.

Men för att det skulle en riktig Mediekassen skulle där också kunna ingå en månadsavgift på Spotify och en filmkanal som exempelvis Netflix eller någon annan playkanal. Kanske skulle ett antal betaltv-kanaler också finnas med samt annat medieutbud som många av oss redan betalar för skulle också kunna slängas ner i Mediekassen.

En Mediekasse skulle kunna anpassas för barnfamiljen, en för inspiration, kanske en med särskild tonvikt på lokala nyheter. Eller så finns det möjlighet för den som köper Mediekassen att själv göra de valen.

Vad skulle den kosta? Eller, vad betalar du redan idag? Knappa hundringen i månaden för Spotify? 79 kronor i månaden för en hyrfilmkanal? Betal-tv till hur mycket, sa du? Om du räknar samman alla utgifter du har för en en månads medieavgifter kommer du kanske hamna på över tusen kronor. 

Om Mediekassen skulle kunna pressa det priset, är du då villig att köpa den?

För att lyckas med detta erbjudande skulle Västerbottens Kuriren och Folkbladet vara tvungna att hitta samarbetsavtal med andra mediekanaler. Nya kombinationer där kanske filmindustrin, musikbranschen och andra partners skulle kunna uppstå. 

För mediehusen, för tidningar som Västerbottens Kuriren och Folkbladet gäller det att hitta sätt att finna betalsystem för internet. Lyckas man inte med det är risken mycket stor att man inte kan överleva.

Kanske är Mediekassen en väg ut ur öknen som hotar. 
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.