Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En 3D-skrivare till jul?

Blir det en 3D-skrivare till jul? Nja, du kanske inte hinner få tag på någon detta år, men nästa eller året därpå kan det vara så att du själv eller någon du känner har hunnit skaffa en. Och då blir det julklappar skapade i 3D-stil.

Det här med 3D-skrivare har blivit allt mer aktuellt under hösten. Ett exempel var när Marknadsföreningen i Umeå bjöd in framtidsspanaren Magnus Lindkvist till ett frukostseminarium. En framtidstrend som Lindkvist lyfte fram var just 3D-skrivare och han menade att vi inom ett antal år kan få en mängd småskaliga industrier i Umeå och Västerbotten som tillverkar leksaker och andra vardagsting.

– Ni kommer att öppna 300 nya fabriker om dagen i Umeå. Men det är inte fabriker för masstillverkning. Det är fabriker som står på ett bord, hävdade Magnus Lindkvist i ett reportage på InfoTech Umeå.

Och kanske får han rätt fortare än vi anar. För redan nu kan vi på internet se exempel på julklappar som är tillverkade i 3D-skrivare. Det innebär att skrivaren tillverkar en sak istället för att enbart skriva ut något på papper.

Bilderna här nedan visar på ett par sådana exempel där en 3D-skrivare tillverkat dels en rund bur med en fågel i, en prydnadssak som skulle vara mycket svår att skapa på annat sätt, dels en kaffemugg.

Hur det går till? Jo, istället för att skriva med bläck på papper bygger skrivaren upp föremål med hjälp av plastpulver som stelnar, allt enligt den ritning som du programmerat skrivaren med.

Nu är frågan: Vem blir först i Västerbotten med att starta affärsverksamhet kring denna nya teknik och öppna upp länet för en helt ny industri?

 

Bilderna ovan har sajten Mashable samlat in som exempel på julklappar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.