Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Instagram backar om avtalstext

Igår gick sociala medier hett när ett skri av förfäran mötte Instagrams nya avtalstext om hur de i framtiden tänker bruka sig av användarnas uppladdade bilder. Upproret kom sig av att ett nytt förslag till avtalstext från Instagram kunde tolkas som att Instagram skulle kunna sälja användarnas bilder vidare utan att berätta det och även använda dem i reklam, också detta utan att den som tagit bilden skulle få veta det.

Mängder av inte minst fotografer protesterade och meddelade att de nu lämnar Instagram. Nu meddelar Instagram att de lyssnar på kritiken, backar och förtydligar sig när Kevin Systrom, grundare av det sociala fotonätverket på internet, i ett blogginlägg meddelar att förslaget till avtalstext kommer att formuleras om.

Fritt översatt skriver Kevin Systrom: ”Vi vill experimentera med innovativ annonsering. Men vi ska inte sälja dina foton. Dina foton kommer inte heller att användas i reklam. Anger du att dina foton ska vara privata kommer Instagram bara dela dem med de som du tillåtit som dina följare.” (Läs hela blogginlägget)

Från Instagram är detta ett snabbt och tydligt budskap i ett snyggt paketerat och formulerat blogginlägg. Uppenbarligen faller det på läppen hos många tveksamma. När blogginlägget varit publicerat i sju timmar har redan över 4 000 personer kommenterat det, de allra flesta med ett tydligt gillande.

Nu återstår dock att se hur Instagram kommer att omformulera sitt förslag till avtal med sina användare. Att Instagram vill bli en business och tjäna pengar på den sociala fototjänsten sticker inte Kevin Systrom under stolen med. Frågan är bara hur de kan hitta ett sätt att komma vidare med vad de själva kallar för en ”innovativ marknadsföring” utan att reta upp användarna. Besked om nya texten kommer förmodligen efter helgerna.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.