Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Störst på Facebook från Västerbotten

Jesus, president Obama, polisen och så naturligtvis du själv är några av de mest betydande personerna på Facebook, enligt nätsajten Mashable som rankat de mest inflytelserika på Facebook under 2012 sett över hela världen. I Västerbotten rör det sig om mobilspel, matlagning och idrott.

Att Jesus och Gud hamnar i topp är en överraskning för Mashable, ”det har vi verkligen missat”, utbrister sajten lite skamset. Nu är det naturligtvis inte Jesus själv som skaffat sig ett Facebook-konto utan en mängd av hans nutida apostlar och lärjungar som står bakom konton som JesusDaily och GodVine. Det som Mashable framför allt noterar är att dessa religiösa konton har en enorm aktivitet bland fansen som delar länkar vidare och gärna kommenterar och diskuterar med varandra. 

Här i Sverige har dock de religiösa kontona på Facebook inte slagit lika stort. Det är främst ute i den engelskspråkiga världen som Mashable noterat framgången för Gud på Facebook.
 
President Barack Obama finns också med på Mashables lista. 34 miljoner som gillar honom på Facebook och över 3 miljoner som inom loppet av 12 timmar gillade ett foto med presidenten som kramar sin hustru innebar till och med att Obama hamnade i Guiness rekordbok över stora genomslag på sociala medier.

Poliskåren kommer också, kanske lite oväntat, in på Mashables topp tio lista. Polisen har i många länder blivit mer synlig tack vare Facebook, hävdar sajten. Det handlar då dels om poliser som avslöjas med fiffel och dels om poliser som använder Facebook i förebyggande brottssyfte.

Men framför allt är den viktiga personen på Facebook du själv, skriver Mashable. Med omkring en miljard användare är det svårt att ifrågasätta, även om Mashable i en kommentar lyfter fram att Facebook trots allt inte behöver lyssna till alla sina användare utan enligt sina avtal kan göra vad man vill utan att fråga de som är på sajten. ”Facebook har ett frikort till att göra vad som helst som man vill i framtiden utan att på något sätt behöva fråga dig”, konstaterar Mashable syrligt.

Här är övriga på tio i topp listan, enligt Mashable.

Men i Västerbotten, då? Hur skulle en lista över de mest betydelsefulla se ut här? Låt mig ge tre förslag utan att alls hävda att det är den ultimata listan. Du får gärna kommentera och ge dina förslag. Men här är i alla fall tre betydande röster från de Västerbottniska utmarkerna av Facebook.

Lilla företaget Turborilla från Umeå har lyckats samla ihop över 109 000 gilla-markeringar för sitt  mobiltelefonspel Mad Skills Motocross och över 22 000 som gillar spelet Mad Skills BMX. Att Turborilla via Facebook dessutom lyckas samla 60 000 deltagare i en virtuell turnering över internet kring spelet Mad Skills Motocross är kanske svenskt rekord. Ett av de större internationella genomslagen på Facebook från Västerbotten är det i vart fall.

De brutala kockarna i Regular Ordinary Swedish Meal Time kan också nämnas på en lista över stora Facebook-konton från Västerbotten. Det är ett gäng studenter, de flesta med rötter i Umeå universitet, som med sina humoristiska matlagningsvideor fått över 151 000 gillare på Facebook. På Youtube är framgången ännu större med över 51 miljoner visningar av deras filmer. Större genomslag för matlagning från Västerbotten finns absolut inte. Framtiden är dock lite osäker. Under 2012 har gruppen varit mycket sparsam med nya uppdateringar då man haft en del annat att göra.

Sporten i Västerbotten får också en plats på Facebook över viktiga konton från norr. Hockeylagen Skellefteå AIK och Björklöven med sina 11 000 respektive 4 000 fans på Facebook, skidskytten Björn Ferry med över 5 000 Facebook-vänner, innebandylag som IKSU med 5 900 och IBK Dalen med 2 900, samt fotbollsklubbar som Umeå IK med 1 500 och Umeå FC med drygt 1 000 gillare svarar tillsammans med andra klubbar för att den västerbottniska idrotten är en av de starkare rösterna från länet på Facebook.

Men det finns också många fler med bas i Västerbotten som gör avtryck på Facebook. Några är artisten Lisa Miskovsky med över 21 000 gillare, samt politiker som Lennart Holmlund med 4 989 Facebook-vänner som slår kollegan Anders Ågrens 4 949 precis på målsnöret.

Men, som sagt. Fyll gärna på med dina egna favoriter. Listan är långt ifrån komplett.

UPPDATERAT nr 1:
Under 2012 tog Umeåföretaget Dohi Sweden över spelet Milmo för att ge det en nystart på marknaden. Det har gått riktigt bra och Milmo har idag över 60 000 fans på Facebook.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.