Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Google Glass kan bli dina nya glasögon 2014

Efter att Google gav en demonstration av sina nya digitala glasögon, Google Glass, i början av hösten 2012 vid en modemässa har det varit tyst kring utvecklingen. Men nu släpps lite på förlåten när Babak Praviz, chef för Google Glass-projektet, intervjuas av sajten IEEE Spectrum.

2013 blir det år då utvecklare över hela världen ska kunna testa vad glasögonen går för och börja utveckla egna applikationer för dem. 1 500 dollar kommer det att kosta att köpa ett utvecklarkit för att komma igång på egen hand. Till konsumentleden beräknas sedan glasögonen dyka upp under år 2014.

I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om hur detta kan bli mycket intressant för Umeå. När nu Babak Praviz tydligt öppnar för att utvecklare över hela världen, med andra ord också i Västerbotten, ska kunna bidra till utvecklingen blir ämnet än mer intressant. Här har it-företag i regionen en möjlighet att utveckla funktioner under det kommande året för att sedan testa dem i lite större skala under 2014 då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

”Vi hoppas att när vi skickar ut dem till olika utvecklare, ska de kunna komma på vad denna mycket kraftfulla plattform ska kunna göra”, säger Babak Praviz.

För ett kulturhuvudstadsår är självfallet Google Glass mycket intressant och en perfekt tajming. Babak Praviz betonar att glasögonens främsta fördel är att de ger en möjlighet att hålla kontakt med andra genom att skicka bilder och video.

”Vi ville bygga en sak som ser världen genom dina ögon och gör det möjligt för dig att dela det med andra”, förklarar Babak Praviz i intervjun.

Förberedelserna från Googles sida har varit intensiva för att göra det möjligt för utvecklare runt hela världen att jobba vidare på produkten. Under de senaste halvåret har Google därför bland annat fokuserat på att göra såväl glasögonen som mjukvaran som styr dess funktioner mer robust och tålig.
 
Utan tvivel kommer det att vara mycket intressant att se om Google Glass kommer att kunna bidra till att ge ytterligare en dimension till Europas kulturhuvudstadsår i Umeå 2014.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.