Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Den nya västerbottningen

Ett nytt Västerbotten kommer att växa fram inom det närmaste seklet. Åtminstone om man får tro tidningen Wired som i en framtidsspaning hävdar att den oerhörda förvandling som samhället genomgått under det senaste dryga seklet också kommer att fortsätta under de kommande hundra åren.

Från en tid då nästan alla arbetade med jordbruk över ett antal årtionden då en stor del av arbetskraften återfanns i fabriker går vi nu mot en ny omställning, hävdar Wired.

Det är en framtidsbilden som kanske inte är så ny, men Wired vrider på den en aning genom att hävda att framtidens robotar inte nödvändigtvis behöver vara människoliknande som Terminator utan främst finnas inbäddade i hus, vägar, fordon, maskiner på ett sätt som gör att vi inte behöver upptäcka dem.

Det här väcker tankar om det framtida Västerbotten. Wired talar om artificiell intelligens. Billiga inbyggda sensorer. Maskiner som pratar med maskiner i smarta fabriker. Och robotar som gör jobben. Vad händer då med Västerbotten och västerbottningen?

Frågan inför framtiden blir inte, enligt Wired, vad vi ska ha robotar till. Istället måste vi börja fråga oss vad vi ska ha människan till när maskinerna och robotarna tagit över allt fler processer i vårt samhälle, i vårt län. Vad ska vi då ha en västerbottning till? Vad ska vi då ha en Umeåbo, en Holmsundsbo, en Doroteabo och någon från Vilhelmina till?

När vi själva inte längre hässjar höet eller mjölkar kon. När vi inte längre bakar vårt bröd. När vi inte längre står vid bandet i fabriken. När vi inte ens längre fyller i vår egen självdeklaration utan den redan fyllts i av en smart dator. Vad ska vi då ha en människa till?

Det här är inte en tävling mot maskinerna. Den tävlingen är dömd att förloras eftersom de kommer att vara mycket mer effektiva än vad vi är. Vi är på väg in i en annan tävling. Den som handlar om jakten på vårt mänskliga liv, på oss själva.

Fast kanske det är fel att säga att det är en tävling. Snarare är det en upptäcktsresa som vi västerbottningar nu får ge oss ut på. En upptäcktsresa som måste ta vägen in i oss själva.

Den som är optimistisk om framtiden kan därför se de kommande robotarna och automatiserade maskinerna som en möjlighet för människan att växa i sitt inre. Då blir robotarna inte ett hot utan den nödvändiga grunden för att den nya västerbottningen ska kunna träda fram. Åtminstone om vi ska få tro på tekniksajten Wired.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.