Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Roboten som plogar bort snön

En robot som kan lära sig skotta bort snön från garageuppfarten. En dator som känner av hur din bil mår och om något håller på att gå sönder. Och hejdå bilradion, för i framtiden kommer musiken du lyssnar på i bilen att strömmas in via din smarta telefon från servrar ute i det som kallas datormolnet.

Här i Västerbotten, så här under vintern, kanske en robot som kan ploga bort snön från garageuppfarten känns mest relevant. Vi har ju redan sett hur robotdammsugare börjar säljas till hem liksom robotar som klipper gräsmattan. Nästa steg till att låta roboten ploga bort snön är därför kanske inte så långt bort. Se filmen nedan.

Roboten som plogar bort snön från garaget är en del av det uppkopplade samhälle vi med full fart är på väg in i. Men det kan bara fungera om tre grundläggande byggstenar lagts.

Ett: Vi konsumenter måste vija använda den nya tekniken.
Två: Utvecklare måste finnas som kan bygga de nya applikationerna och datorprogrammen.  
Tre: Nya samarbeten mellan olika branscher måste till.

Fast låt oss inte glömma den fjärde grundstenen som också är nödvändig för att göra bygget stadigt. Humanistiska tänkare, beteendevetare, sociologer, teologer, filosofer, politiker och kulturarbetare måste finnas med för att hjälpa oss göra de etiska vägval som ny teknik ständigt ställer oss inför. Också när det handlar om robotar som plogar bort snön från garaget.

Kanske hade det därför varit på sin plats att någon med särskilt öga för den fjärde stenen hade funnits med på scenen när tre av framtidens stora giganter inom teknikområdet knöt sina band starkare vid ett panelsamtal under onsdag 9 januari vid CES-mässan i Las Vegas.

CES är världens största mässa för elektronik för vanliga konsumenter. Kameror, plattskärmar och nya tekniska prylar möter här 150 000 mässbesökare. Mitt bland alla dessa möttes telecomföretaget Ericsson, robottillverkaren Rethink Robotics och bilföretaget Ford för ett panelsamtal om hur de nya digitala och mobila nätverken förändrar grunden för vårt samhälle.

På scenen fanns Hans Vestberg, vd för Ericsson, Rodney Brooks från Rethink Robotics och Fords tekniske chef Paul Mascarenas i ett samtal om hur deras skilda branscher nu strålar samman och vad det betyder för framtiden. (Se filmen nedan)

Rethink Robotics har nyligen släppt den tvåarmade roboten Baxter som enligt uppgift inte behöver särskild teknikpersonal för att programmera dess rörelser. Det ska vem som helst kunna göra, ungefär som du styr det som händer i din mobiltelefon. Du lär roboten hur den ska göra genom att handgripligen ta tag i dess armar och genom att utföra rörelserna en första gång lär den hur den ska röra sig. Men för att klara av detta måste kunniga utvecklare ha funnits med under resans gång.

Ford, det andra företaget i panelsamtalet, har nyligen visat upp sin function Ford Sync och man säger nu att man bjuder in alla världens utvecklare till att skapa applikationer som kan göra bilkörandet säkrare och med hållbart men också mer underhållande och lustfyllt. För att underlätta har Ford tagit fram ett utvecklarpaket som gör det enklare att skapa apparna som kan integreras med framtidens Ford-bilar.

Detta stämmer väl överens med vad som sagts om att 2013 blir utvecklarnas stora år. Det blir ett år då fokus sätts på de programmerare och kodare som skapar apparna vi har i våra mobiltelefoner, tidningen i surfplattan och de nya pekkänsliga skärmarna i våra datorer.

För utan dessa kunniga utvecklare kan inte det uppkopplade samhället fungera. Inte heller kan det fungera om inte nya samarbeten mellan olika branscher startar. Men för att klara detta måste nätverken fungera. Det är här som telecomföretaget Ericsson kommer in i panelsamtalet på CES-mässan. Från företag som Ericsson med flera kan vi förvänta oss att det läggs en digital infrastruktur som är absolut nödvändig för att att såväl robotar som bilar i framtiden ska kunna fungera som vi önskar i vår vardag.

Att nu Ericsson sitter ner tillsammans med tillverkare av robotar och bilar är ett tecken på helt nya samarbeten som kan ge oss konsumenter nya digitala produkter och tjänster.
 
Men till detta samarbete över branschgränser krävs också de kloka kristiska rösterna från de som kan ställa de kritiska frågorna inför ny utveckling och hjälpa oss med att fundera över vårt beteende som konsumenter, granska i vilken riktning utvecklare av nya applikationer går och vad de nya kontakterna mella skilda teknikområden kan leda till när exempelvis telekomföretag, biltillverkare och robotskapare slår ihop sina påsar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.