Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digitala nomader och öppen innovation

Jag träffade nyligen Anna Åberg som i förra veckan firade 1 år som digital nomad. Just nu har hon sitt kontor på en balkong på Malta med utsikt över Medelhavet. Det låter ju inte så illa, kan man tycka.

Anna är en av de som ser möjligheter i det nya digitala landskap som växer fram där affärer inte behöver knutna till en fysisk plats utan också går att bedriva på internet. För Anna innebär det att hon kan jobba var som helst, bara hon har sin dator och en uppkoppling mot nätet.

Men även om Malta just nu är Anna Åbergs utgångspunkt så betonar hon att digital nomad kan man leva som också i norra Sverige. Det handlar framför allt om att se möjlgheterna i att hitta affärsmöjligheter med nya digitala verktyg och mötesplatser.

Vilket för mina tankar vidare till Mikael Wiberg, professor vid Umeå universitet med en nyutkommen bok i handen. Den heter Managing Open Innovation Technologies och handlar om de möjligheter som möter organisationer när öppen innovation utvecklar deras verksamhet.

Också här är det nya digitala landskap och verktyg som ger de nya möjligheterna, poängterar Wiberg. Det handlar om organisationers vilja att hitta en digital mognad, menar han.

Två sidor av samma mynt, vare sig det gäller den individuella entreprenören eller den stora organisationen – de nya digitala verktygen och landskapen ger nya möjligheter att hitta oväntade vägar för innovation och företagande.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.