Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Alla borde ha råd spela datorspel, menar 15-årige Markus

Alla unga har inte råd med en egen speldator eller en spelkonsoll. Det är illa, tycker Markus Haglund, 15 år, från Umeå och påpekar i en insändare i Västerbottens Kuriren (16/1) att skilda ekonomiska förutsättningar i olika familjer riskerar att några utestängs från de virtuella sociala nätverken på grund av föräldrarnas ekonomi.

Markus har ett förslag som går ut på att en ekonomisk fördelning mellan familjer, kanske genom en ideell förening, skulle kunna ge bidrag till de som inte har råd med de senaste spelen.

”Det jag tror att de vuxna måste förstå är att vi ungdomar idag umgås mer över nätet, inte då bara över facebook, utan minst lika mycket över plattformar som kostar pengar. Då är det inte rättvist att en del ska utestängas från detta av ekonomiska skäl”, skriver Markus Haglund. Han jämför till och med att vissa kan få socialbidrag om man inte kan betala sin bostad. En tuff jämförelse, kan tyckas, men det visar på hur viktigt datorspelandet är för många unga.

Till och från väcks debatt om hur klyftor uppstår när idrottsutövning kostar pengar. När Maskus Haglund väcker tankar om att en sådan debatt också borde tas upp kring datorspel så öppnas perspektiven inför framtiden. Med Markus insändare ser vi hur datorspelandet blivit en naturlig del av vardagen och förmodligen kommer den att vara så för Markus och hans vänner när de är 35, 45 eller 55 och äldre än så.

Det innebär att vi måste börja se på datorspelande med nya ögon. Det är inte bara något som kan viftas bort som en ungdomsfluga. Datorspelandet har större betydelse än så och därför måste vi också börja betrakta det med nya fräscha ögon, ungefär som Markus som vill diskutera de ekonomiska förutsättningarna för att alla som vill ska kunna vara med.

Etiketter:

En kommentar

  1. Harry

    Markus har ett bra förslag, men jag menar att det skulle vara effektivt om kommunen också kunde gå in och sponsra med datorspel på ex. fritidsgårdar. Det kan också verka i förebyggande syfte genom att ungdomar lär sig samarbeta med andra genom spelen. Tar man ut en låg avgift om ca. 100 kr per medlem och år i ”datorspelsklubben” så torde den kommunala kostnaden för spelen bli acceptabel, samtidigt som mindre bemedlade familjer kan spela på lika villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.