Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

När internet kom till byn

Internet fortsätter att växa. Under 2012 fick Facebook 1 miljard användare. Twitter samlade 200 miljoner. 2,2 miljarder använder e-post. 1,3 miljarder smarta mobiltelefoner finns på marknaden. 634 miljoner webbsidor är registrerde. (Se fler siffror här).
 
Men det stora sker i det lilla. För när Facebook-gruppen Du vet att du är från Sörmjöle om …   samlar 206 medlemmar så är det ett tecken på hur internet i det lilla sammanhanget förmår bygga relationer mellan generationer och människor som bor på olika håll men har något gemensamt.

I just denna Facebok-grupp är det gemensamma att man någon gång bott i den lilla byn Sörmjöle, strax söder om Umeå. I gruppen berättas om hur man pallade morötter, letade hockeypuckar i snön utan hockeyrinken, hur man badade i havet, fick klistermärken av sopgubben och åkt sparktåg på vintern.

Det finns mängder av likadana Facebook-grupper från hela Sverige. ”Du vet att du är från Vindeln om du …” har 915 medlemmar, Du vet att du är från Lycksele … samlar 1 200 medlemmar och ”Du vet att du är från Vilhelmina om …” har fått ihop sammanlagt 2 079 medlemmar.

Inläggen och statusuppdateringarna i dessa grupper blir till berättelser om hur livet en gång var, en slags modern hembygdshistoria växer fram på internet som man hoppas att våra historiska arkiv och folklivsmuseer på något sätt skulle kunna bevara.

Dessa små grupper har inte alls de enorma siffror som vi annars ser i statistiken kring internet med miljarder och miljoner användare. Men det är när statistiken bryts ner till dessa små grupper av människor som vi kan se hur viktigt internet har blivit i det lilla och i det stora när det handlar om att vara ett kitt som för oss samman i samhället.

Samtidigt vet vi också genom statistiken att en mängd människor står utanför internet av olika anledning. Rapporten Svenskarna och internet talar om att 1,2 miljoner i Sverige står utanför nätet. För dem är inte internet ett kitt och grupper med samhörighet i barndomsbyn når inte dem. Det är viktigt att komma ihåg.

Men för de som är med på nätet finns spännande innovationer att göra för tänkande entreprenörer. Vilka tjänster skulle kunna byggas utifrån denna vilja vi uppenbarligen har att knyta oss till små grupper som berör vår barndom och hembygd? Finns det en smart nyhetsbevakning som skulle kunna utvecklas av ett mediebolag, en nyhetsbevakning som ger oss nyheterna hemifrån? Eller skulle en second hand-rörelse kunna växa genom dessa grupper där man inte bara utbyter minnen utan även byter saker med varandra? Skulle en bilpool kunna vara möjligt att bygga upp utifrån dessa grupper, åtminstone bland de som bor kvar på orten?

Det finns onekligen intressanta möjligheter att utforska kring hur dessa små lokala internetgrupper skulle kunna bli betydelsefulla för ett län som exempelvis Västerbotten.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.