Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digitalt ersätter journalister på plats

Nya digitala plattformar ruskar om medievärlden. Det erfar vi när TT stänger sina nyhetsredaktioner i norra Sverige och menar att inga reportar behövs i Umeå, Sundsvall och Luleå. ”Behovet av att permanent finnas på plats … är inte längre lika stort, inte minst genom den tekniska utvecklingen. Dessutom behöver vi överföra resurser till att utveckla de nya plattformarna.”, hävdar TT i en kommentar.

Protesterna rungar mot beslutet. ”Det är mycket illa”, säger riksdagsledamot Maria Lundqvist Brömster i en intervju i P4 Västerbotten och kommunalrådet Anders Ågren instämmer: ”det är mycket olyckligt”.

Fyra journalisttjänster plockas bort, när TT beslutar att nyhetesrapporteringen  i norra Sverige ska följas på distans istället för med personer på plats. För den digitala utvecklingen inom mediebranschen är TT:s beslut intressant. Tekniken håller på att stöpa om nyhetsförmedlingen.

Kommunalrådet Anders Ågren ger själv ett exempel på detta när han skriver i sin blogg: ”Med dagens tempo i nyhetsflödet så är det inte lika vanligt att man som politiker ger sig tid att skriva de "gamla" pressmeddelandena, utan numera kommenterar man omgående i twitterflödet.”

För TT kan detta möjligen vara en lockande lösning i den ekonomiska bedömningen av vad bevakningen får kosta. När Anders Ågren och många fler hittar nya digital kanaler som är effektiva för dem så kan det också bli en möjlighet för TT att på distans från Stockholm följa det flöde av nyheter som finns idag på Twitter och bloggar. Ser TT att kommunalrådet skriver något intressant på Twitter kan man från Stockholm ringa upp för att få en kommentar.

Andra möjliga sätt att bedriva journalistik på distans från Stockholm mot norra Sverige skulle kunna vara automatiskt uppdaterade nyheter som bygger på smarta algoritmer som sveper av vad som poppar upp på internet om norra Sverige. Ett annat är databasjournalistik där reportrar kan sitta i Stockholm och ställa samman nyheter från norr genom att tränga in i öppna databaser som finns hos exempelvis kommuner och myndigheter.

En del av detta ligger några år framåt i tiden men redan finns exempel på sådana journalistik. Den är mycket intressant att följa, men frågan är om TT kan följa upp de uppslag man får in via inernet när man inte har reportrar på plats i norra Sverige.

TT menar nu alltså att man ska utveckla nya plattformar. Vilka dessa är som ska ersätta journalisterna på plats säger man inget om, men naturligt är att det handlar om nya digitala vägar för nyhetsarbetet.

Det här kan vara början på stora omvälvningar som vänder upp och ner på den traditionella nyhetsförmedlingen. Hur norra Sverige ska kunna finnas kvar i det framtida nyhetsflöde som den omställningen skapar återstår att se.

Utifrån de protester som kommit fram i samband med TT:s beslut så verkar mångas farhågor vara stora om att det inte blir bra lösningar för norra Sverige.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.