Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tjejer med sikte mot it-branschen

Endast var femte anställd inom it-branschen är en kvinna. Många it-företag vill ändra på detta. De vill ha fler kvinnor bland medarbetarna för att skapa mångfald och få in fler röster i den egna verksamheten.

Därför är intresset också stort från många av företagen inför den konferens, Datatjej 2013, som anordnas i Umeå torsdag till lördag, 7 – 9 februari.  Då kommer 120 unga kvinnor som pluggar it på olika universitet och högskolor runt om i Sverige till Umeå för att peppa varandra, inspirera, byta erfarenheter och lyssna till en mängd föredrag om it-utveckling i framkant.

Av de 120 deltagarna kommer ett 20-tal från Umeå universitet. De läser datavetenskap, interaktion och design eller systemvetenskap. Här får de nu under tre dagar en fantastisk kontaktyta med varandra, med föreläsarna och med de sponsrande företagen.


På bilden arrangörsgruppen för Datatjej 2013.

IKEA och Microsoft finns med på listan över företag som syns under konferensen. Men här finns även företag som Google, Spotify, Ericsson, Dice, Capgemini, Creuna, Kentor, Sweco, Academic Work, Scania, Saab, Sogeti, Tieto, Cinnober, Accenture och Knowit.

Vikten av att det blir bra möten går inte att nog betona. En bra konferens som ger de unga kvinnliga studenterna energi inför deras fortsatta studier och steg ut i yrkeslivet är vad de kan se fram emot. Och förhoppningsvis kan dessa datatjejer bli förebilder för kommande generationer av unga tjejer som så att fler kan få upp ögonen för att it-branschen kan ge många roliga utmanignar att jobba inom.

Här är bild på många av konferensens deltagare.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.