Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nätkärlek, inte näthat

Näthatet mot kvinnor fortsätter att uppröra ännu ett dygn efter det avslöjande som Uppdrag granskning gjorde igår. Ett antal kvinnor läste då upp hatmejl, nätkommentarer och kränkningar på internet som det tvingas stå ut med bara för att de är offentliga personer som vågar driva sina frågor om rättvisa och jämlikhet.

Också Blondinbella har en historia om detta hat att berätta. På sin blogg skriver hon om hur hon trakasserats och förföljts. Det är en oerhörd läsning. Sorgligt. Skamligt. Läs här Min story, näthatet.

Med ens ser jag att också jag varit utsatt. Jo, visst noterade jag det, men jag tänkte bara tiga bort det. Nu ser jag hur det jag blivit utsatt för ingår i en maktstruktur som färgar internet mörkt.

Det var förra sommaren när jag bloggade om politikerveckan i Almedalen. I ett blogginlägg skrev jag om min längtan efter att Almedalen också skulle rymma de utlandsfödda svenskarna. De som flyttat hit. De som flytt hit. Jag noterade stillsamt att Almedalen är en ensidig historia utan mångkulturens möjligheter till nya perspektiv.

Det visade sig att många var emot mig. Och det kan jag ta. Andra får gärna gå i debatt mot mig och mina åsikter. Det tål jag. Men bland de många kommentarer som kom in på mitt blogginlägg drogs också min fru och min mamma in. Utan att jag nämnt dem. Utan att jag alls skrivit om dem eller min familj.

Men i kommentarerna som präglades av frustration över ett mångkulturellt Sverige attackerades min fru och min mamma. Någon ber mig resa till Rosengård och skriver att jag kommer att få stryk med baseballträ där. Så plötsligt dras också min fru och mor in i texten: "har Du en fru som ännu är ovåldtagen så ta henne med också, så förlorar hon garanterat sin oskuld på två röda sekunder av 25 kåta negrer som också dom bara vill leka lite!
Är Din mamma fortfarande i livet och kan gå någorlunda upprätt, låt henne följa med, hon kanske också vill ta del av den mångkultur som Du åtrår!"

Jag upplever det som en form av hot och nu ser jag tydligare hur det sexualiserade våldet drabbar min fru och mamma i kommentaren, fast inte mig. Jag kommer att skjutas eller bli slagen av baseballträ. Men ingen attackerar mig med hot om ett sexualiserat våld.

Detta mitt lilla exempel är långt ifrån vad kvinnorna i Uppdrag granskning och Blondinbella fått utstå. Jag kan inte alls jämföra mig. Men jag ser hur näthatet mot kvinnor slår och skvätter när även jag och min familj dras in.

Det är sorgligt. Skamligt. Och det är vårt gemensamma ansvar att bidra till ett nät där ingen ska behöva bli kränkt. Nätkärlek. Inte näthat.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.